NOLAN McKELVEY with Megyn Neff & Tim Hogan – INTO THE SILENCE

Artiest info
Website
facebook

Label: Get Onus Stay Onus Music
Info: Hemifran

De Amerikaanse folkzanger en songschrijver Nolan McKelvey heeft in zijn leven het Amerikaanse land doorkruist, vertrekkend vanuit Arizona naar California en dan een tijdje in Boston, Massachusetts om uiteindelijk toch terug te keren naar het startpunt in Arizona. In zijn 25-jarige muzikale carrière werden er meerdere albums opgenomen die hij dan telkens weer tijdens honderden live optredens ging promoten en waarbij hij steeds weer probeerde om het aanwezige publiek met zijn liedjes een aangename avond te bezorgen.

Hij heeft de lockdown-periode omwille van de coronapandemie optimaal weten te gebruiken om twee albums op te nemen, telkens het resultaat van een nauwe samenwerking met bevriende musici. De plaat waarover we het hier gaan hebben heet “Into The Silence” en werd helemaal live zonder publiek in het ‘Orpheum Theater’ in Boston opgenomen met Megan Neff op viool en Tim Hogan op contrabas. Beiden zingen ook harmony vocals en voor de swingende song “Dark Times” werd Ron James als drummer via een videostream aan het trio toegevoegd.

Twee van de twaalf tracks op dit album hebben we op de video’s toegevoegd om u toe te laten kennis te maken met het werk van Nolan McKelvey. Het zijn de songs “Over The Divide” met sterk vioolwerk van Megan Neff en “Miscalculation (Add It Up)”. Niet alle tracks op deze live-plaat zijn nieuw en konden reeds eerder op andere albums van Nolan McKelvey gehoord worden. De nooit eerder opgenomen songs zijn openingstrack “Sweetest Dream”, een ode aan zijn dochter en “Neath A Hill In Yarnell (Tears In The Dells)”, een eerbetoon aan de 19 brandweermannen van de ‘Granite Mountain Hotshots’ die op 30 juni 2013 om het leven kwamen tijdens de grote bosbranden nabij Yarnell in Arizona ‘Firefighters’.

De derde nooit eerder gehoorde song op “Into The Silence” is “On The Other Side Of This” waarin hij verhaalt over hoe moeilijk het voor hem is geweest om zijn familie en vrienden in 2020 niet persoonlijk te kunnen zien tijdens de lockdown-periode. Door de setting bij de plaatopname neigen de meeste van deze liedjes naar akoestische folksongs die in een vrij sober geïnstrumenteerde uitvoering worden gebracht. Het kan aan ons liggen maar bij enkele van deze nummers denken wij vooral aan specifieke gelijkenissen met het werk van een verhalende folk- en Americana-artiest als Josh Ritter.

Naast zijn solowerk treedt Nolan McKelvey ook nog op als frontman bij de formatie ‘Muskellunge’, een folkkwintet waar Tim Hogan en Ron James ook deel van uitmaken. Omdat ze door corona sinds lang niet meer kunnen optreden kon Nolan McKelvey zich in die periode toeleggen op de realisatie van dit album en ook van een tweede cd “Songs Of Hope”, een zes liedjes tellende EP die hij opname samen met Ron James en een hele serie andere muzikanten uit zijn brede vriendenkring. Deze songs over hoop werden geschreven voor kinderen met kanker en voor families die tegen deze gruwelijke ziekte moeten strijden. De opbrengsten uit de verkoop van deze cd gaan dan ook integraal naar organisaties die zich toeleggen op de strijd tegen kanker bij kinderen en die hen een dosis hoop en optimisme willen bijbrengen in de voor hen heel moeilijke tijden.

(valsam)
“Suffering from the loneliness and isolation during the long corona lockdown period, the American folkartist Nolan McKelvey tried to make the best of it by recording a live record ‘Into The Silence’ with acoustic versions of nine of his previously recorded songs. He was supported by violin player Megyn Neff and Tim Hogan on bass and he has also added three brand new compositions around very specific themes that have touched and moved him hardly in the last two years.“ – www.rootstime.be

 

 

5 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: INTO THE SILENCE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.