JOE VESTICH – STEAL THE WIND

Artiest info
Website
facebook
Label: Thunder Mountain Records

Op het lijstje van muzikanten die de Amerikaanse singer-songwriter Joe Vestich in de opnamestudio hebben bijgestaan om zijn nieuwste officiële debuutalbum “Steal The Wind” in te blikken vinden we bijna uitsluitend Finse namen terug. Dat hoeft niet echt te verwonderen want Joe Vestich woont al meer dan 35 jaar in Tampere, Finland. Eigenlijk is hij van origine een Kroaat maar zijn ouders trokken naar de Amerikaanse stad Pittsburg in de staat Pennsylvania waar Joe al op 9-jarige leeftijd samen met zijn broer Mark de countryrockgroep ‘The Vestich Brothers’ oprichtte.

John Immon, de van zijn werk met o.a. Townes Van Zandt, ‘Omar & The Howlers’ en Delbert McClinton gekende producer van het nieuwe album “Steal The Wind” is wel een Amerikaan en hij was ervoor verantwoordelijk dat de haast legendarische pedalsteelgitarist Lloyd Maines bereid werd gevonden om op vier van de twaalf tracks op deze plaat mee te komen spelen.

Lloyd Maines is de vader van ‘Dixie Chicks’-leadzangeres Natalie Maines en hij speelde eerder ook al op pedal steel mee bij albums van o.a. Joe Ely, Guy Clark, ‘Uncle Tupelo’, ‘Wilco’, Butch Hancock en Jimmie Dale Gilmore. Hij was in zijn lange muzikale carrière eveneens de producer van tal van succesrijke countryalbums van meer dan 20 artiesten. Op “Steal The Wind” excelleerde Lloyd Maines op de vanuit zijn studio in Austin, Texas bespeelde pedal steelgitaar bij de nummers “Paradise”, “Riding Away”, “You’re My Dream” en “Let Me Kiss Ya Honey”, vier van de twaalf liedjes die Joe Vestich wel allemaal zelf gecomponeerd heeft.

Initieel gaat het om traditionele countrynummers maar de invloeden vanuit Americana-, blues- en rockmuziek zijn nooit echt ver weg in deze songs. Getuige daarvan de twee tracks die u op de video’s kunt beluisteren: we beginnen met de eerste single in het bluesy “Razor Red Skies” en daarna hoort u een akoestische live-uitvoering van het liedje “Riding Away”, een liefdesballad. Zijn kwaliteiten als songschrijver komen op dit album eveneens tot uiting in knappe nummers als bluesrocker “My Darkest Dream”, titeltrack “Steal The Wind”, de romantische slow “The Song Will Live On”, countryrocksong “Rocket Girl”, bluesballad “Sometimes” en de door het accordeonspel van Eero ‘Safka’ Pekkonen wat treurig klinkende slotsong “I’m A Soldier”. We zijn toch wel aangenaam verrast door deze eerste echte soloplaat van Joe Vestich en hopen dan ook in de toekomst nog meer