MILES GANNETT – MERIDIAN

Artiest info
Website
facebook

 

Een man met een cowboyhoed en een gitaar, op een stoel zittend in een net gemaaid korenveld. Dat is te zien op de foto aan de binnenzijde van het hoesje van het album “Meridian” van de Amerikaanse zanger en songschrijver Miles Gannett uit de staat Maryland. Oorspronkelijk stamt hij uit Louisiana waar hij heel wat invloeden van de daar overheersende muziekstromingen heeft ondergaan. Sommige daarvan zijn ook nu nog terug te horen in de twaalf liedjes die hij heeft opgenomen voor deze nieuwe plaat.

Zelf speelt Miles Gannett op zijn akoestische gitaar, terwijl de andere muziek tijdens de opname van deze songs wordt gecreëerd door fiddler Sean P. Finn, bassist Joe Martone, drummer Eric Selby en Dave Hadley op pedal steelgitaar. Ook Ron Stewart en Doc Pine op banjo, Ahren Buchheister op mandoline en Fred Travers op dobro dragen later hun steentje bij op één of meerdere nummers van “Meridian”. Voor de vrouwelijke backing vocals bij het grappig opgezette nummer “Screw Loose” (inderdaad ‘een schroef los’) zorgen Shelly Work en Sahffi Lynne en Arielle Lambert zingt mee met Miles Gannett in de song “Dark Time” die ze met hem samen heeft geschreven.

De plaat begint met de door pedal steel ondersteunde titeltrack “Meridian”, een eerbetoon aan het gelijknamige stadje in de Amerikaanse staat Mississippi waarna de countryballad “The Lucky Ones” volgt die u op de audiovideo bij deze recensie kunt beluisteren. De eerste video is een live gebrachte vertolking van het liefdesliedje “Persuasion”. “Thunder River Tumbling Down”, “Short Haired Willie” (over Willie Nelson) en “Spores On Grass” zijn uptempo gebrachte bluegrassnummers met fiddle, banjo en mandoline in de begeleiding terwijl “Let’s Have Each Other For A While” eerder als een zeemzoet countrywalsje wordt gepresenteerd.

Sinds 2011 maakte Miles Gannett deel uit van de door hemzelf opgerichte groep ‘Fractal Cat’ waarmee drie albums werden opgenomen en uitgebracht. Het nu verschenen “Meridian” is zijn debuutplaat als soloartiest en ook het eerste album met overheersend door hem gecomponeerde country- en bluegrassnummers. Vooraleer hier af te sluiten willen we toch nog even wijzen op de twee laatste liedjes op deze plaat want dat zijn ook onze twee favoriete songs uit “Meridian”: “Long Burning Bridge” is een ‘storytelling’ folknummer en het afsluitende 9 minuten durende lied “Maria Sabina” gaat over de gelijknamige ‘wijze vrouw’ oftewel ‘curandera’ van de ‘Mazateca’-stam in de staat Oaxaca in het zuiden van Mexico. Zij gebruikte magische paddenstoelen als geneeskundige krachten en deze in 1985 overleden vrouw wordt nu nog steeds als een heilige beschouwd in Mexico. In onze moderne tijd werden die paddenstoelen al snel gebruikt als psychedelische hallucinaties verwekkende drugs.

(valsam)

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: MILES GANNETT
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.