THE FREEWAY JUBILEE – ON THE HORIZON VOL. 1

Artiest info
Website
facebook

 

‘The Freeway Jubilee’ is een collectief van enkele Amerikaanse singer-songwriters uit Asheville, North Carolina die in 2015 hebben besloten om samen te gaan componeren en te gaan optreden onder de groepsnaam ‘The Freeway Revival’. De bandleden zijn leadzanger-toetsenist Adam Clayton, zijn broer Jonathan Clayton op leadgitaar, Kenny Crowley op bas- en ritmegitaar en ook af en toe leadzanger, Hunter Parker op saxofoon en Cartwright Brandon op drums.

Hun debuut op plaat kwam er in 2016 met de EP “The Freeway Revival”, zo vernoemd naar de toenmalige groepsnaam. De vele live-optredens die de band nadien heeft gespeeld zorgde al gauw voor een zeer trouwe fanbasis en naambekendheid in het muzikale milieu van de staat Ohio. De release van hun officiële debuutalbum “Revolution Road” eind 2017 was daarvan dan ook maar een logische gevolg.

Sterke melodieën, weloverdachte songteksten over de dagdagelijkse dingen des levens en krachtige vocale harmonieën maken dat de naar ‘The Freeway Jubilee’ herdoopte formatie een zeer herkenbare sound heeft gecreëerd met hun mix van folk, gospel, soul en Southern rock. Om u een idee te geven hoe dat klinkt bieden we op de video’s bij deze recensie twee songs aan uit hun nieuwste plaat “On The Horizon Vol.1”. Het eerste nummer is “In Motion” dat als tweede single uit de plaat werd gereleased, een swingende rocksong waarmee dit zeven tracks tellende album begint en die als tweede single uit de plaat werd gereleased. Daarna krijgt u een live video van het op de plaat negen minuten durende rock’n’roll-nummer “Not The Same”, naar onze mening de beste track uit dit album.

Langer durende nummers lijkt trouwens het handelsmerk van ‘The Freeway Jubilee’ te zijn want ook de funky soultrack “Sunlight Stream” (6’52”), het door blazers overheerste “Rugged & Free” (9’44”) en de door piano- en orgelklanken begeleide folk- en gospelsong “Humble Song” (5’29”) zullen wellicht niet op de radiostations beluisterd kunnen worden want daar overheersen meestal drie minuten-hitliedjes. Misschien juist daarom werd de net geen vier minuten durende ballad “Let Me Try” vorig jaar als eerste single uit dit album uitgebracht. Het door een knappe saxofoonsolo gekenmerkte nummer “Reachin’” zou daar wel eens een geschikte opvolger als single kunnen voor zijn. Vermits deze plaat “On The Horizon - Volume 1” heet durven we vermoeden dat er binnen de kortste keren ook een ‘Volume 2’ van deze formatie zal volgen.

(valsam)