ROOS MEIJER – WHY DON’T WE GIVE IT A TRY?

Artiest info
Website
facebook

 

Vanuit de Nederlandse stad Den Haag komt er een nieuw en jong zangtalent opduiken in de vorm van de alternatieve folkartieste Roos Meijer die haar deze maand verschijnende debuutplaat “Why Don’t We Give It A Try?” hier via onze site wil komen voorstellen. Helemaal nieuw is zij echter niet in de Nederlandse muziekwereld want ze maakt sinds 2016 samen met Javièr den Leeuw ook al deel uit van het dreampopmuziek spelende duo ‘Maida Rose’ waarmee tot op heden vier singles werden uitgebracht.

Voor haar solowerk wordt Roos Meijer muzikaal geïnspireerd door diverse genres waaronder folk, indie rock, klassieke muziek en zelfs Arabische muziek. In 2018 maakte ze haar entree als solozangeres via de release van een eerste EP die “Maktub” als titel kreeg en waarbij ze voor de songs geïnspireerd was door de verscheidenheid aan mensen die ze tijdens haar geëngageerde werkzaamheden in een vluchtelingenkamp in Griekenland had ontmoet.

Op een selectie van heel diverse klanken brengt zij op dit eerste volwaardige album “Why Don’t We Give It A Try?” elf eigen composities waarin ze na een diepgaand gesprek met acht mensen met sterk uiteenlopende achtergronden (Julia Jouwe, Zaïre Krieger, William Leslie Amanzuru, Alaeddin Janid, Emma Milburn, Lydia Langebent en Caroline van Dijk) verhalen vertelt over veel te zelden gehoorde wereldbewoners en over de problematiek van de talrijke vluchtelingen en thuislozen die op zoek zijn naar betere leefomstandigheden.

Die acht gesprekspartners zijn zogeheten ‘changemakers’ die zich allemaal op een individuele manier inzetten voor diverse maatschappelijke vraagstukken. Zij laten maatschappelijk geïnspireerde thema’s als klimaatverandering, antiracisme, feminisme en mensenrechten aan bod komen in de door Roos Meijer op muziek geplaatste songteksten. De bedoeling van het album is om de luisteraar zelf aan het nadenken te zetten en hem te helpen om een eigen mening over de aangekaarte problematiek te vormen.

Van de elf nummers op het door Doris Veldman geproducete album “Why Don’t We Give It A Try?” werden er in de loop van dit jaar al vier liedjes als single uitgebracht. Het begon met de song “In My Name” en werd al snel opgevolgd door het op een leuke beatritme gebrachte nummer “I Dream Of A World”. Op de eerste audiovideo kunt u luisteren naar de albumtiteltrack die als meest recente single verschenen is en op de tweede video krijgt u de vorige single met haar persoonlijke favoriete nummer “To Be Free”, een intieme song die Roos Meijer hier live brengt met het ‘Residentie Orkest’ waarmee ze ook zal optreden bij het albumrelease-concert op 29 november in de concertzaal ‘Paard’ in Den Haag.

Andere aanbevelenswaardige nummers uit deze plaat zijn het intimistische “All That We Have” en ook de afsluitende song “Stories Of Change” kan ook wel bekoren. De Syrische klarinettist Ghaeth Almaghoot speelt als gastmuzikant op zijn instrument mee bij de liedjes “Why Don’t We Give It A Try” en “I Dream Of A World” en ook de Schotse singer-songwriter Sebastian Roger krijgt een gastrol als harmony vocalist bij de song “Bigger Than Me”. “Why Don’t We Give It A Try?” vraagt ze ons in het uitstekende albumtitelnummer en wij zijn na enkele beluisteringen van haar eerste volwaardige soloplaat meer dan geneigd om positief op die vraag van Roos Meijer in te gaan.

(valsam)