ATOMICAT HOOTENANNY - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website - facebook
Label: Atomicat Records

Als ik de term ‘hootenanny’ hoor, dan moet ik meteen denken aan de populaire eindejaarsshow op de BBC2-televisie. Daarin ontvangt de excentrieke gastheer Jools Holland een aantal muzikale gasten uit uiteenlopende muziekgenres die gedurende de hele programmaduur van drie uur diverse liedjes uit hun eigen repertoire en coverversies van bekende nummers brengen. Haast legendarisch is daarbij ook het aftellen van de laatste seconden van het oudejaar naar het nieuwe jaar op een enorme klok achteraan het podium. Het nieuwe jaar wordt elk jaar opnieuw meteen ingezet met de ‘Pipes And Drums’ van ‘The 1st Battalion Scots Guards’, een elitaire fanfare van Schotse doedelzakspelers die het aloude eindejaarsliedje ‘Auld Lang Syne’ brengen dat dan luidkeels door het aanwezige publiek wordt meegezongen.

In de wat mildere folk- en countrymilieus wordt ‘hootenanny’ dan weer gezien als een uitbundig en vaak geïmproviseerd muziekfeest waarin een open podium wordt geboden aan eenieder die een liedje wil komen zingen. En nu zien we deze term ook opduiken op een nieuwe verzamelplaat van het retrolabel ‘Atomicat Records’ waarop Dee Jay Mark Armstrong dertig meestal volkomen onbekende rock- en rockabilly-liedjes uit de jaren ’50 en ’60 heeft samengebracht op het album “Atomicat Hootenanny”.

De bedoeling van deze plaat is een forum te bieden aan alle liefhebbers van dansfeestjes die hun stinkende best op de dansvloer kunnen doen op de tonen van de 30 songs uit het verre verleden op dit verzamelalbum. De nummers die op deze plaat terug te vinden zijn zullen hoogstwaarschijnlijk niet meteen een belletje van herkenning bij u doen rinkelen. Het zijn haast allemaal langvergeten liedjes die het destijds amper verder dan onderaan of net buiten de hitlijsten hebben gehaald.

Dat betekent echter niet dat ze niet leuk of niet geschikt voor de dansvloer zouden zijn want de beentjes mogen zeker helemaal los op de tonen van songs als “Crazy Legs” uit 1958 van ‘Gene Lewis And The Roy Lanham Orchestra’, “Drivin’ Wheel” van Mac Sims uit 1961, “You Know I Love You” uit 1963 van ‘Elmer Parker And The Light Lighters’ (video 1) of “Walk Ginny Walk” van Lenny Johnson uit 1962 (video 2).

Honky-Tonk-pianosongs en rockabilly-nummers als “I’ve Got It Made” van Eddie Carroll uit 1963, “If You Love My Woman” uit 1956 van ‘Jimmy Witters And The Shadows’ of “Jungle Fever” van Charlie Feathers uit 1958 houden het van bij het prille begin ingezette danstempo strak. Opvallend is toch wel dat er amper twee vrouwen aan bod komen op deze verzamelaar met “I’m Your Slave” van ‘Jeanie Allen And The Beavers’ uit 1960 en Betty McQuade met het swingende rocknummer “Tongue Tied” uit 1961. Zelfs 60 à 70 jaar later moet de strijd voor gelijke rechten nog steeds worden verdergezet.

(valsam)