NRG BRIDGES - INTERTWINED ROOTS

Artiest info
Website
facebook
Label : Parco Della Musica
Distr. : Xango

NRG Bridges is de naam van een trio klarinettisten, bestaande uit de bekende Gianluigi Trovesi en het NovoTono duo van de broers Adalberto Ferrari en Andrea Ferrari. De typische naam NRG Bridges staat voor “eNeRGy “ en Bridges slaat op de band tussen het publiek dat de optredens bijwoont en het trio en daardoor een verbindende draad creëert, een brug die de speciale eNeRGy vergroot en consolideert.

Van de drie Italiaanse muzikanten is Gianluigi Trovesi (1944) duidelijk de bekendste. Hij probeert een mengeling te scheppen tussen traditionele Italiaanse muziek, waaronder klassieke muziek en jazz. Hij werkte met veel musici uit de moderne jazz zoals Anthony Braxton, Misha Mengelberg, Horace Tapscott, Steve Lacy, Han Bennink e.v.a. Adalberto Ferrari is een eclectisch musicus, vooral actief op jazz-, klassiek en etnisch gebied. Hij maakte een 20-tal albums als leider en begeleider. Zijn broer Andrea Ferrari is een solist en virtuoos op een breed scala aan instrumenten, hij is zowel actief in de klassieke muziek als in de jazz.

Gianluigi Trovesi is hier te horen op alt- en piccolo klarinet, Adalberto Ferrari op klarinet en basklarinet en Andrea Ferrari op basklarinet. Een aparte combinatie die ik nog niet eerder tegenkwam en die een heel bijzondere klankkleur oplevert. De muziek neigt soms richting klassiek maar gezien de vrijheid die de heren zich (terecht) veroorloven valt de muziek toch duidelijk in de categorie jazz. Er staan een 15-tal nummers op dit album, allemaal relatief kort, het zijn kleine miniatuurtjes, eigenlijk een serie van sfeer beschrijvingen met fraaie titels als “Piccolo Appunti”, “Melodie per un burattino di legno”(melodie voor een houten pop) en “Adagietto Bergomasco”. Het donkere gebrom van de basklarinet behoort tot mijn favoriete geluiden, dus ik luister met intens plezier naar de muzikale schilderijtjes die de drie heren hier met veel verve inkleuren.

Tot mijn favorieten behoort de driedelige suite “Dances of Woods” bestaand uit de delen “Dance of braided wood”, “Dance of wild woods” en “Campanello cammellato”. Heerlijke beeldende muziek die een verhaal vertelt in de trant van Peter en de Wolf van Sergej Prokofjev. Geen moeilijke zaken hier, geen synthesizers, geen stekker te zien, alleen knap in elkaar gestoken muziekstukken waarbij eenieder zich de beelden voor de geest kan halen. Luisteren zou ik zeggen !

Jan van Leersum.