THE WILD FEATHERS – ALVARADO

Artiest info
Website
facebook

Label: New West Records
distr.: PIAS

Elf jaar geleden in 2010 werd er met ‘The Wild Feathers’ in Nashville, Tennessee een nieuwe Amerikaanse countryrockformatie opgericht door Ricky Young, Joel King en Taylor Burns die daarvoor alle drie al actief waren in de muziekwereld als soloartiesten of als leadzangers in één of andere band. In 2013 verscheen hun officiële debuutalbum “The Wild Feathers” en drummer Ben Dumas vervoegde het trio zangers-gitaristen.

Twee jaar later kwam ook multi-instrumentalist Brett Moore bij ‘The Wild Feathers’ en hij werkte mee aan de opname van het in 2016 uitgebrachte tweede album “Lonely Is A Lifetime”. Datzelfde jaar brachten ze ook een live opgenomen plaat op de markt onder de titel “Live At The Ryman” en in 2018 verscheen hun derde studioalbum “Greetings From The Neon Frontier”.

Nadat ze ontgoocheld afscheid hadden genomen van hun platenlabel lieten ‘The Wild Feathers’ eind 2020 opnieuw van zich horen toen ze het album “Medium Rarities” in eigen beheer uitbrachten met daarop elf nummers die ze eerder in hun toen tienjarige muzikale carrière nog nooit hadden opgenomen. Daarbij waren ook enkele covers van liedjes van o.a. ‘The Jayhawks’, ‘Crosby, Stills, Nash & Young’ en ‘Bread’.

De muziek van deze groep situeert zich in het nogal brede spectrum van countryrock, Southern rock, blues, folk en Americana. Dat is nu allemaal ook opnieuw te horen op hun meest recente release “Alvarado”, een album met twaalf nieuwe nummers die telkens door één of meerdere bandleden werden gecomponeerd. De harmonieuze samenzang tussen de drie leadvocalisten roept bij de luisteraars ongetwijfeld herinneringen op aan groepen als ‘The Band’, ‘Crosby, Stills, Nash & Young’ en ‘The Eagles’, hoewel zij zelf ook Tom Petty en Otis Redding als inspiratiebronnen voor hun werk citeren.

Wie met hun vroegere werk heeft kennisgemaakt zal wellicht erkennen dat dit album “Alvarado” zonder meer als de beste plaat in hun elfjarig bestaan kan worden omschreven. Je kan horen dat ze in deze nummers gewoonweg hun goesting hebben gedaan zonder compromissen te maken en dat er weer veel plezier in de opname van deze plaat werd gestoken. Ter illustratie van deze bewering willen we het beluisteren van de twee bijgevoegde audiovideo’s aanbevelen met eerst de stevig rockende gitaartrack “Ain’t Lookin’” en daarna de albumtiteltrack “Alvarado”, een alt.rocksong die Ricky Young al een achttal jaar geleden had geschreven.

Deze nieuwe plaat werd eind vorig jaar in volle corona-lockdownperiode ‘Bon Iver’-gewijs opgenomen in een kleine blokhut in VanLeer in het noordwesten van Nashville en met overdubs afgewerkt in de kelderstudio van de woning van Joel King. De gezellige kameraadschappelijke sfeer tijdens deze twee weken in totale afzondering werd gekenmerkt door ettelijke barbecues en veel biertjes waar ze met zijn allen hebben van genoten. Maar het belangrijkste is dat het kwintet voor de volle 100% tevreden kon zijn over het geboekte resultaat dat wij nu kunnen beluisteren op dit album dat zowel qua instrumentatie als qua songteksten kwalitatief hoogstaand mag worden genoemd.

Melodieus en melancholisch wordt het in de meer naar ballads neigende nummers “Over The Edge”, “Get Out Of My Own Way”, ”Long Shot” en het zachtrockende “Off Your Shoulders”. Voeg daar dan ook nog “Top Of The World” en “Another Sunny Day”, onze favoriete schitterend gezongen ballads uit het album aan toe en u zult begrijpen dat we dit mooie vierde album “Alvarado” van ‘The Wild Feathers’ bij u heel graag voor een dringende aanschaf willen aanbevelen.

(valsam)