ANYONE – IN HUMANITY

Artiest info
Website
facebook
Label: TogethermenT Records

Zeven tracks op ‘disc 1’ die goed zijn voor 50 minuten muziek en zes nummers op ‘disc 2’ die zorgen voor 51 minuten muziek. Dat is heel kort samengevat hoe het dubbelalbum “In Humanity” van de Amerikaanse progressieve rockgroep ‘Anyone’ werd opgevat. De oorspronkelijk bandleden van ‘Anyone’ naast Riz Story bij de oprichting begin jaren ’90 waren Jon Davison die sinds 2012 de frontman is bij de progrockformatie ‘Yes’ en Taylor Hawkins die vanaf 1997 de drummer werd van rockgroep ‘Foo Fighters’.

‘Anyone’ is dezer dagen echter een soloproject en het pseudoniem voor Riz Story, een 45-jarige muzikant uit de Californische kustplaats Laguna Beach. Hij is eveneens de oprichter en president van het entertainmentbedrijf ‘TogethermenT’ met branches in de film-, televisie- en muziekindustrie. Op muzikaal vlak is hij actief als componist, opnameleider, producer, multi-instrumentalist en vertolker van eigen composities die op zijn platen belanden, zoals nu op zijn vierde album “In Humanity” dat wordt uitgegeven op zijn ‘TogethermenT Records’-label.

Opvallend bij dit werk is dat Riz Story zelf alles heeft ingezongen en alle instrumenten bij deze tracks heeft ingespeeld. Enkel voor het nummer “Misanthropist” heeft hij voor de leadzang een beroep gedaan op de reeds eerder vermelde 50-jarige Californische ‘Yes’-zanger Jon Davison. Zoals het hoort bij progressieve rockmuziek krijgen we op deze twee cd’s enkele zeer lang uitgesponnen tracks aangeboden zoals opener “Elations”, “Apocalypse”, “Emergence” en “Don’t Swallow Tomorrow” op het eerste schijfje, nummers die allen omtrent 9 minuten afklokken.

Op de tweede cd zijn dat de nummers “Transfigurations” (10’19”), albumtiteltrack “In Humanity” (15’17”) en slotnummer “Curtain Call” (10’29”). Op de video bij deze recensie krijgt u met het iets minder dan drie minuten durende “The Pale Blue Dot” het kortste nummer uit deze dubbelaar te horen. Fans van de vaak heel sfeervolle maar soms ook zeer bombastische sound van progressieve rockbands als ‘Yes’, ‘King Crimson’, ‘Jethro Tull’ of ‘Pink Floyd’ zullen een vette kluif hebben aan deze twee cd’s die samen “In Humanity” vormen, de nieuwste soloplaat van Riz Story oftewel ‘Anyone’.

(valsam)