OSIBISA – SUNSHINE DAY - THE BOYHOOD SESSIONS

Artiest info
Website
facebook

Label: Red Steel Music

Een ietwat muziekkenner heeft ongetwijfeld al ooit gehoord over de afrorockgroep ‘Osibisa’. Die bontgekleurde formatie werd in 1969 in Londen opgericht door vier West-Afrikaanse en drie Carraïbische muzikanten. In de jaren ’50 speelden saxofonist Teddy Osei, drummer Sol Amarfio, zanger Mamon Shareef en fluitspeler Farhan Freere in de Ghanese groep ‘The Star Gazers’. Ze verlieten deze groep om ‘The Comets’ te formeren met Mac Tontoh Osey (broer van Teddy) op trompet en met die band scoorden ze in West-Afrika een grote hit met het alomgekende nummer “Pata Pata”.

In 1969 trokken ze allemaal samen naar Londen waar ‘Osibisa’ boven de doopvont werd gehouden. Na meerdere wijzigingen en vooral uitbreidingen in de groepsbezetting is ‘Osibisa’ anno 2021 een echt muzikaal monument geworden dat 52 jaar na de oprichting nog steeds voor volle concertzalen kan zorgen met hun uitgebreide repertoire van een mix van rock, jazz, funk, Latin, R&B en Carraïbische en Afrikaanse muziek. Hun discografie bestaat uit een 20-tal studioalbums, zes live albums en een 20-tal verzamelalbums.

Dit jaar in april kwam de groep met “New Dawn”, een splinternieuwe plaat met originele nummers maar ter gelegenheid van hun 50-jarige bestaan bracht ‘Osibisa’ eveneens het album “Sunshine Days – The Boyhood Sessions” uit. De nummers op deze plaat waren oorspronkelijk bedoeld als soundtrack bij de in 2014 uitgebrachte film “Boyhood” van Oscar-winnaar Richard Linklater. Het album was een mix van studio-opnamen, live gebrachte vertolkingen en alternatieve mixes van diverse songs uit hun repertoire en drie versies van de uit 1976 stammende hit “Sunshine Day” (‘Boyhood Mix’, ‘Alternate’ en ‘Boyhood Summer Mix)’.

In totaal staan er twaalf tracks op deze cd, goed voor een klein uurtje opwindende Afrikaanse ritmes en leuke meezing- en meedansbare nummers zoals “Feel Good”, “Hold On”, “Superfly Man”, “Abele” en “Djankoso”. Twee van deze 12 tracks hebben we op de video’s in een live-uitvoering meegegeven bij deze recensie. Het zijn de albumtiteltrack “Sunshine Day” en het Afrikaanse liedje “Ayiko Bia” die hier door de momenteel uit acht leden bestaande afrorockformatie ‘Osibisa’ worden gespeeld.

(valsam)