FIRES OF DENMARK – RELATIVITY

Artiest info
Website
facebook

 

Ten tijde van lockdownperiodes omwille van corona of andere klimaatgerelateerde fenomenen zoals , tornados, bosbranden of overstromingen doen sommige mensen speciale dingen vaak voor het eerst in hun leven. Sommigen gaan schilderen, puzzelen, obsessief televisieseries bekijken (aka ‘binge watchen’) of dagenlang computerspelletjes spelen. Wie een beetje muzikaal bloed door de aderen heeft stromen zal zich aan het componeren en opnemen van nieuwe liedjes begeven en de meer op instrumenten gerichte muzikanten sluiten zich eenzaam op in hun thuisstudio om er nummers te creëren, vaak ingewikkelde soundscapes of filmische tracks.

De Amerikaanse muzikant Michael (Mike) Terrill uit Rochester, Minnesota is zo’n muzikale nerd die echt bezeten is van het creëren van geluiden met allerlei conventionele en minder gebruikelijke instrumenten. Als multi-instrumentalist beheerst hij het spelen op gitaren, piano, saxofoon, trompet, percussie en vooral ook synthesizers. In de voorbije vijf jaar heeft hij op die manier een honderdtal muzikale projecten afgewerkt en ééntje daarvan hebben wij toegestuurd gekregen voor een evaluatie.

Onder het pseudoniem ‘Fires Of Denmark’ heeft Mike Terrill een album opgenomen dat hij de titel “Relativity” heeft gegeven. Het is de opvolger voor zijn albums “With Love” uit 2018 en “Interference” uit 2019. Op “Relativity” heeft hij negen soundscapes geplaatst die qua timing variëren tussen anderhalve minuut en twee tracks die elk meer dan twaalf minuten duren: “Preserve The Thread” en “Miles Above You”. De meeste door basriffs, beats en elektronica gedomineerde nummers zijn louter instrumentaal, maar voor o.a. “Time Will Wear You Down”, “Preserve The Thread” en “Start Living Outside Of Time” (zie 1e video) werden er toch teksten voorzien.

Het volgens ons beste nummer uit dit album is “And It Never Ends” dat u op de tweede video kunt beluisteren. Het blijft natuurlijk niet zo gemakkelijk in het gehoor liggende muziek die vaak op een wat steriele elektronische wijze werd geproduceerd. Opvallend bij deze plaat is ook dat Mike Terrill toch een band vermeldt die hem bij de opname heeft bijgestaan: ‘The Technical Imperfections’ bestaat uit zijn levenspartner Sheila Terrill, Nick Truxal (aka ‘Bass Druid’), Nick Samson, Sean Laurie en Chris Kostelec.

(valsam)