BEN REEL BAND – LIVE @ JJ SMYTHS DUBLIN

Artiest info
Website
facebook

Label: B. Reel Records
distr.: Sonic RendezVous

De Ierse folk- en rootsrocker Ben Reel is een singer-songwriter die we hier al sinds het prille begin van zijn carrière van nabij hebben opgevolgd, zowel via zijn op regelmatige basis verschijnende albums als bij zijn vele optredens die hij in de voorbije jaren in de Benelux heeft afgewerkt. Het is voor ons dan ook haast onbegrijpelijk dat hij nog altijd geen sterrenstatus heeft kunnen bereiken en vooral op het respect en de erkenning van de echte muziekliefhebbers moet blijven rekenen.

In zijn uitgebreide discografie vinden we ettelijke nummers terug die eigenlijk tijdloze klassiekers hadden moeten worden, ofwel door zijn eigen versies ofwel door coverversies die grote sterren van zijn songs zouden opnemen. Met in totaal zes studioalbums sinds zijn debuut in 1999 op zijn conto waaronder de pareltjes “Darkness And The Light” uit 2013, “Land Of Escape” uit 2018 en het vorig jaar nog uitgebrachte schitterende album “The Nashville Calling” vond Ben Reel dat de tijd gekomen was om zijn talent als live performer eens te etaleren.

Met dat doel voor ogen bracht hij nu de zestien liedjes tellende plaat “Live @ JJ Smyths Dublin” uit waarop zijn live-optreden van 30 november 2013 in de legendarische (maar nu helaas gesloten) jazz- en bluesclub ‘JJ Smyths’ in Dublin te horen is. 2013 was ook het jaar waarin zijn meest succesvolle album “Darkness And The Light” verscheen en vanzelfsprekend bracht hij dan ook meerdere liedjes uit die plaat tijdens dit optreden, zeven van de zestien tracks om precies te zijn: de titelsong “Darkness & The Light”, “River Of Time”, “What Is Done”, “Heart Just Won’t Heal”, “Before Your Time”, “Could’ve Been” en “Our Father’s Sin”. Ons favoriete nummer uit dat album met het Roy Orbison-alike gezongen “You’re Not Alone” kwam echter spijtig genoeg niet voor op de playlist van dit concert.

Van zijn andere voordien verschenen albums selecteerde Ben Reel telkens een paar songs. Zo koos hij voor de titeltrack van zijn debuutplaat “This Is The Movie” uit 1999 om deze show te beëindigen en uit zijn album “Time To Get Real” van 2009 voor de liedjes “Feel Alive” en “Who You Are”. Uit het pas in 2015 uitgebrachte album “7th” bracht hij twee jaar eerder tijdens dit optreden ook al de nummers “One Of These Days” en “All Souls Alive”. Er waren ook twee zorgvuldig geselecteerde coverversies te horen met “A Hard Days Night” van ‘The Beatles’ en “The Times They Are A Changin’” van Bob Dylan.

Tijdens deze show kreeg Ben Reel op het podium de instrumentale steun van elektrisch gitarist Mick McCarney, bassist Ronnie O’Flynn, drummer Michael Black en toetsenist John McCullough op piano en orgel. Ook Ben’s vrouwtje en zielsgenoot Julieanne Black Reel was van de partij als backing en harmony vocaliste. Op de twee video’s bij deze recensie kunt u samen met ons genieten van het lekker swingende rocknummer “All Souls Alive” en de wondermooie countryballad “Heart Just Won’t Heal” (dit lijkt qua melodie toch wel heel hard op “Sorrow” van David Bowie). Maar vergeet toch vooral niet om deze plaat aan uw collectie toe te voegen en naar al dat andere prachtige werk van Ben Reel te luisteren. Zijn meer recente albums zullen daarbij dan nog een noodzakelijke aanvulling vormen.

(valsam)