A MURDER IN MISSISSIPPI – HURRICANA

Artiest info
Website
facebook

Label: Sing My Title

Als we een cd in de postbus vinden van een groep die ‘A Murder In Mississippi’ heet en een album dat de titel “Hurricana” kreeg, dan verwachten we in eerste instantie werk van een Amerikaanse band met muziek in Americana-stijl. Het tweede deel van onze verwachtingen klopt wel gedeeltelijk want naast Americana krijgen we ook een mix van country-, folk-, bluegrass- en bluesmuziek aangeboden op dit album. Maar deze groep komt niet uit de Verenigde Staten maar uit de hoofdstad van de provincie Oost-Vlaanderen: Gent.

Ze zijn met hun zessen om de sound van ‘A Murder In Mississippi’ te creëren en ze claimen de rechten als songschrijvers dan ook allemaal samen. Leadzanger, gitarist en oprichter van de band in 2014 is Leander Vandereecken wiens zus Mirthe op percussie meespeelt en ook voor vocale prestaties zorgt. Verder completeren Lore Heyerick op banjo, Dieter Vanhede op toetsen, Stijn Bontinck op contrabas en mandoline en Alexandra van Wesemael op viool dit Gentse sextet.

De link met Amerika en de aan Americana gerelateerde muziekgenres wordt op het album “Hurricana” al heel snel duidelijk via de openingstrack “River Whispers”, een dynamische meezingbare folksong met typisch Ierse fiddle-klanken. Ook de daaropvolgende single “Wrong Side Of The Road” (zie 1e video) kan moeiteloos bij dit genre geklasseerd worden. In deze wat sombere tijden zorgt deze formatie met haar liedjes voor vrolijkheid, opgewektheid en ‘feelgood’-gevoelens bij de luisteraar.

Het op de tweede video te horen liedje “Forever And A Day” is wat minder uptempo maar meer Slavisch ‘gypsy’-georiënteerd omwille van de banjo- en vioolklanken in het nummer. De polka kan daarna weer enthousiast gedanst worden op de ‘murder ballad’ “The Raven And The Oak Branch Tree”. De Mississippi Delta-bluesmuziek ligt aan de basis van het nummer “The Wishing Well” dat via het korte instrumentale intermezzo “Polaris” vlekkeloos overgaat in de walsende pianoballad “Starlight Dreamer”, onze favoriete track uit deze cd die erg mooi als een duet gezongen wordt door Leander en Mirthe Vandereecken.

Meteen daarna worden alle teugels opnieuw losgegooid voor het opwindende “Run Brother Run” en de een spontane volksdans opwekkende song “Your Kingdom Burning”. Mirthe Vandereecken mag de leadzang bij het albumafsluitende folknummer “Long Gone/Caged Bird” voor haar rekening nemen. Dat we bij dit nummer nostalgisch terugdenken aan het legendarische werk van ‘The Carter Family’ zal ons wel niet kwalijk worden genomen door deze Gentse formatie ‘A Murder In Mississippi”.

Hun grootste verdienste is dat je tijdens de beluistering van deze plaat op geen enkel moment lijkt te beseffen dat dit muziek is die in België wordt gecreëerd. Ze kunnen met hun opgewekte rootsmuziek op dit album “Hurricana” dus zonder enig probleem ook mikken op de internationale markt want in elk land ter wereld zijn er ongetwijfeld wel veel fans van deze muziekstijl te vinden.

(valsam)

11 december 2021: Scala, Gent, BE (cd-release concert)
21 april 2022: CC De Herbakker, Eeklo, BE
17 juli 2022: Marke Boem Boem, Park OC, Marke, BE