AYUMI TANAKA TRIO - SUBAQEOUS SILENCE

Artiest info
Website
facebook

Label : ECM
Distr. : Outhere Distribution Benelux

Dit is het tweede trio album van de Japanse pianiste Ayumi Tanaka, haar eerste voor het ECM label, en opnieuw samen met de Noorse muzikanten Christan Meaas Svendsen op contrabas en Per Oddvar Johansen op drums. Tanaka vindt haar inspiratie uit Oosterse en Westerse bronnen, de oude klassieke Japanse muziek is een bron maar ook het werk van improvisators in de Noorse jazzscene. De Noorse jazzscene heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de “kamerjazz” van het ECM label en heeft gezorgd voor een belangrijke richting in de Europese jazz en dat deed haar besluiten om naar Noorwegen te gaan waar ze les kreeg van o.a. Thomas Strønen.

De ervaring die zij opdeed in de groep ”Time is a blind guide” van Thomas Strønen die een soort van kamerjazz ten gehore brachten, is hier goed te horen. Verstilde klanken van Tanaka, zacht bekken geritsel, voorzichtig gepluk aan de bas, dat horen we in “Ruins” dat het album opent. De titel van het album spreekt boekdelen, stilte onder water, tja met zo’n titel kun je natuurlijk geen makkelijke muziek verwachten, die is hier dan ook niet te horen, het is voornamelijk stilte die wordt afgewisseld met spaarzame noten, hetzij op de piano, hetzij op bas en drums. Deze avant- garde klanken zullen lang niet een ieder bekoren maar het is zoals met moderne kunst, door veel te zien leer je het waarderen. En ook hier met deze auditieve kunst brengt meermalen luisteren je nader tot de muziek. Nou valt dat ook niet altijd mee, want het knarsende geluid in “Black Rain” is bepaald zenuwslopend, ik vermoed dat Svendsen met zijn bas hiervoor verantwoordelijk is.

Gelukkig klinken niet alle nummers zo. In het titelnummer “Subaqueous Silence” horen we tussen de flarden pianoklanken ook divers geruis maar dat is wel vaker het geval onder water. Het meest vertrouwde geluid van de drie instrumenten is te horen in het nummer “Zephyr” met langzaam wegstervende pianoklanken, maar het moet gezegd zelfs voor het ECM label dat bekend staat om zijn experimentele muziek, is dit toch wel weer een stapje verder.

Jan van Leersum.