SIMONE PRATTICO - ORIUNDO

Artiest info
Website
facebook
Label : Zamora
Distr. : Outhere Distribution Benelux

photo by MARCELA JOYA

“Oriundo” is het vervolg op Brooklyn Sessions het debuut van drummer/componist Simone Prattico. Hij is geboren in Rome, woonachtig in Parijs en de opnamen van dit album vonden plaats in Brooklyn, New York en Parijs en de mix en mastering vonden plaats in Rome en Marseille. Simone is al 25 jaar aan het rond trekken, hij is dus een echte globetrotter, vandaar de titel ”Oriundo” een Italiaanse term die betekent afkomstig van en die verwijst naar de nakomelingen van immigranten, meestal uit het zuiden van Italië die langzamerhand vreemden zijn geworden voor hun geboorteland.

Het album bouwt voort op het klassiek trio model van Brooklyn Sessions, Simone heeft een sterke muzikale band opgebouwd met pianist en mede componist Klaus Mueller, een goede vriend bovendien en een toonaangevend figuur in de jazzscene van New York en Brazilië. Samen met Simone en Klaus zijn er nog twee zeer gewaardeerde bassisten - Essiet Okou Essiet en Edward Perez, Essiet is te horen op 4 nummers en Perez op 2. Verder zijn er nog gastrollen voor Gregor Huebner die te horen is op 2 nummers op de viool, Carrie Frey altviool op dezelfde nummers evenals Rubin Khodeli op cello.

Het album gaat van start met “Quartieri Spagnoli” een razend snel nummer met een latin touch, het is genieten van het soepele pianospel van Mueller en de fantastische breaks van Simone op zijn drumkit. In het kalme vaarwater van “Bay Ridge” horen we voor het eerst de drie strijkers die gelijk hun stempel zetten op de muzikale sfeer, in het uptempo gestarte “Push and Pull” met ontzettend stuwend spel van Simone, een kei van een slagwerker, zijn ze duidelijk minder dominant. In “Tanger” is Mueller te horen op de Fender Rhodes wat hem bijzonder goed afgaat, vooral in een duet met Simone waarin de heren elkaar het vuur aan de schenen leggen, fraai. “Helene” is een mooie ballade met fraai basspel van Perez en romantisch spel van Mueller op de piano. “Village Debate” is een drumsolo waarin Simone laat horen waarom hij zo’n veelgevraagd drummer is, knap, een beetje á la Max Roach. Het album wordt afgesloten met “That’s It”, een bijzonder ritmische solo van Simone. Een fijn album waarnaar het met plezier luisteren is.

Jan van Leesum.