JON SPEAR BAND – B-SIDE OF MY LIFE

Artiest info
Website
facebook - spotify

 

 

 “Live Music is Better!...”

De Jon Spear Band (JSB) is een samenwerkingsverband tussen vier bevriende muzikanten uit centraal Virginia. Uit “The Old Dominion”, zoals deze Staat ook genoemd wordt, in het Oosten van de VS. Liefde voor blues muziek is wat die vier vererenigt. Naast frontman, singer/songwriter en veteraan Jon Spear (gitaar, zang) is er Dara James (zang, gitaar, harmonica), die op zijn elfde al met zijn vader en tweelingbroers, Barry en Garry Collins op het podium stond. Dara speelde mondharmonica  in de populaire in New River Valley gevestigde band, Upland Express. Dara nam zijn eerste soloalbum op toen hij 17 was. Daarnaast is er nog de gebruikelijke ritme sectie. Drummer John Stubblefield is de andere veteraan van het viertal. Hij wordt  ondersteund door bassist Andy Burdetsky, die ook al ruim dertig jaar muzikant is.

Jon Spear debuteerde in 2014 met het studio album ‘Old Soul’. ‘Live Music Is Better’ werd in november 2015 opgenomen in het Southern Cafe in Charlottesville, VA. In 2017 verscheen hun tweede studio album ‘Hot Sauce’, in 2019 ‘The Muskie Grint’ en in December ‘B-Side of My Life’.

Het is allang en nog altijd evident, dat voor dit viertal team work erg belangrijk is, waarbij de gitaristen Jon en Dara elkaar in de hoofd- en beurtrollen afwisselen en Dara dit doet met bassist Burdetski voor de zang. Gasttoetsenist Skip Haga voegde op het nieuwe album diepte toe aan de elf nieuwe originelen en twee geselecteerde covers, die een breed scala aan onderwerpen behandelen, die even zelfbeschouwend als humoristisch in hun reikwijdte zijn.

“This fun-loving collection of B-sides from the Jon Spear Band is bound to bring joy to its listeners, if not a spot on the top of the charts…”

Hun nieuwe album ‘B-Side of my Life’ is een vrolijke verzameling B-kantjes, die  ongetwijfeld vreugde zal brengen en al dan niet een goede plek in de hitlijsten. Ere aan wie ere toekomt. Daarom de covers eerst. “Yellow Moon” is een nummer van Aaron en Joelle Neville (Neville Brothers) van het gelijknamige album uit 1989. De JSB behield hun kenmerkende r'n'b-achtige funk en Burdetsky voegde er een geweldige bassolo aan toe, dat opvalt omdat het voornamelijk op de lagere snaren wordt gespeeld om over de bongo percussie toon en diepte te leggen en een Santana-gevoel te brengen, in plaats van het Oosterse origineel. De soulvolle ballade “Darker Side” is een Johnny Lang original, uit zijn debuutalbum. Het krijgt hier een getrouwe maar gedurfde bewerking en opnieuw is het de bas van Burdetsky, die de hoofdrol opeist.

‘B-Sides of My Life’ opent met “Big Talk”. Deze funkrocker, over een man die verkeerd is gedaan, en het Latin-achtige “Heartbeat Like a Samba” worden met flair gezongen door James, die met zijn sprankelende tenor al direct opvalt. Daarna neemt Spears over in het akoestisch gespeelde “The Shaman”, het verhaal over een ontmoeting met een traditionele genezer op een bergtop, en in de ouderwetse rocker die het titelnummer -de metafoor van onwaarschijnlijke hitrecords- is, met wat barrelhouse piano van Haga. Het mysterieuze “Follow The Light” zet ons, voor een blues band, even op het verkeerde been, waarna we met het eigenzinnige “Kick in the Head” (geschreven door producer Andy Waldeck), na voor iedereen moeilijke Covid-maanden, met beide voeten terug op de grond landen. Hierin terug past de gruizige lead gitaar perfect  bij de scherpe zang van Burdetsky, als weerspiegeling van de tumultueuze tijden en massale protesten van het afgelopen jaar. James zingt daarna op “Snakes and Spiders” over zijn angst voor griezelige dingen, waarbij het blijkbaar niet over spinnen en reptielen gaat, maar over wezens met twee benen, die ergens in de schaduw op de loer liggen. Het gerommel in “Can’t Have Nothing” (geschreven en gezongen door Burdetsky) gaat over een vernietigend onderzoek van onze zogenaamde "eerste wereldproblemen" door het moderne westen, en elke man van middelbare leeftijd herkent het verhaal van een vertederende bosrat (packrat, woodrat) in “My Old T-Shirts”. “The Muskie Grind” wordt ongetwijfeld het nieuwe themalied van iedere visser, waarna na “Time For The Blues” het gordijn valt. Het is een swingend eerbetoon aan alle muziekhelden uit het verleden en heden, die zovelen van ons samen heeft gebracht en snel opnieuw ongeremd moet samenbrengen.

“’B-Sides of My Life’ is a remarkable collection of B-sides from The John Spear Band, which get the necessary attention here and provide the necessary fun for the listeners…“ (ESC for Rootstime)

Eric Schuurmans

Release: 03/12/21

 

Album track list: 01. Big Talk – 02. Heartbeat Like a Samba – 03. The Shaman – 04. B-Side of My Life – 05. Yellow Moon [Aaron Neville, Joel Neville] – 06. Follow the Light – 07. Kick in the Head – 08. Snakes and Spiders – 09. Can’t Have Nothing – 10. Darker Side [Johnny Lang] – 11. My Old T-Shirts – 12. The Muskie Grind – 13. Time for the Blues / Music/Lyrics by: Jon Spear Band & Andy Waldeck (7), or as [noted: 5,10] © 2021 - Produced by: Andy Waldeck | Album credits: Jon Spear: guitar, vocs / Dara James:, guitar, vocs / Andy Burdetsky: bass, vocs / John Stubblefield: drums & Guest: Skip Haga: keys

Discography JON SPEAR BAND: 4-B-Side of My Life [2021] | 3-The Muskie Grint [2019] | 2-Hot Sauce [2017] | Live Music is Better [2016] | 1-Old Soul [2014] |