CURSE OF LONO – PEOPLE IN CARS

Artiest info
Website
facebook
Label: Submarine Cat Records
Distr. NEWS
info: Broere Promotion

De songs, de muziek en de albums van de Londense formatie ‘Curse Of Lono’ hebben ons al van bij hun start in 2015 kunnen bekoren. Hun opvallende groepsnaam koos bandleider, leadzanger en songschrijver Felix Bechtolsheimer op basis van de boektitel ‘The Curse Of Lono’ van Hunter S. Thompson uit 1983 over diens ervaringen in Hawaii toen hij er was in 1980.

Samen met drummer Neil Findlay kwam Bechtolsheimer uit de ter ziele gegane countrybluesformatie ‘Hey Negrita’. De nieuwe alternatieve rockband werd door beiden vervolledigd met bassiste Charis Anderson, leadgitarist Joe Hazell en keyboardsspeler Dani Ruiz Hernandez en zij namen tot nu toe eerst een titelloze EP en drie full-cd’s op: “Severed” uit 2017, “As I Fell” uit 2018 en “4am And Counting” uit 2019. ‘Curse Of Lono’ mocht in 2018 en 2019 op tournee met Steve Earle, Chuck Prophet, David Ramirez en ‘Southside Johnny And The Ashbury Jukes’. De band is een aantal keren verdiend in de prijzen gevallen en ze kunnen permanent op zeer lovende kritieken rekenen van pers en publiek.

Dat zal nu niet anders zijn voor hun nieuwe plaat “People In Cars” waarop ze elf nieuwe composities van Felix Bechtolsheimer hebben verzameld. Het album begint met de eerste single uit de plaat: “Let Your Love Rain Down On Me” die u op de eerste video kunt beluisteren. De daaropvolgende track is “Think I’m Alright Now” en ook die bieden we u ter beluistering aan op de tweede video.

Maar zoals bij hun vorige twee albums kunnen we hier op “People In Cars” ook geen enkel zwakker nummer bespeuren. Zo is er het catchy “Ursula Andress”, de monotone lo-fi ballad “Man Down” en het sterk op werk van ‘The National’ lijkende “Steppin’ Out”. Daar zitten ongetwijfeld nog een aantal potentiële singles en hits tussen. Wat een geweldige zanger Felix Bechtolsheimer wel is blijkt nadien ook in de liedjes “So Damned Beautiful”, het intimistische “Don’t Take Your Love Away”, het intrigerende slotnummer “Timeslipping” en het door zijn diepe baritonstem heerlijk klinkende “In Your Arms”, een prachtballad waarin de Canadese zangeres Tess Parks voor duetvocals zorgt.

De onderwerpen van de songs op dit album zijn niet allemaal even optimistisch en vrolijk. Ze belichten een paar sombere gebeurtenissen waarmee Bechtolsheimer in de voorbije jaren geconfronteerd is geworden zoals de dood van close vrienden, van zijn oom en van zijn vader. Er was eveneens een destructieve depressie, een hardnekkig druggebruik en een pijnlijk afkickproces, maar ook iets wat voor een momenteel zeer actuele pandemie zou kunnen doorgaan.

De gelijkenissen tussen ‘Curse Of Lono’ en de Amerikaanse formatie ‘The National’ zijn volgens ons voornamelijk gestoeid op de gelijkaardige baritonstemmen van Felix Bechtolsheimer en ‘The National’-frontman Matt Berninger. Ook de soms zwaarmoedige wat trieste sound en teksten van de nummers op “People In Cars” zullen daar wellicht alleen maar toe bijdragen. Onze niet geheel objectieve conclusie over dit album is dan ook: hartverscheurend mooi en een ‘must have’ voor uw persoonlijke platencollectie!

(valsam)