HANS ANNELLSSON – DETTA ÅRET. ETT LIV

Artiest info
Website
facebook
Label: Annellssongs
Info: Hemifran

Hans Gunnar Peter Annellsson is een 64-jarige Zweedse componist en muzikant die in het dagelijkse leven als pedagoog zijn kost verdient. Hij heeft ook een eigen platenlabel ‘Annellssongs’ waarmee hij sinds 1990 zijn eigen soloalbums opneemt maar ook de platen die hij sinds 2007 maakt met zijn vaste band ‘The Vegetarians’. Vorig jaar in oktober schreef ik hier nog een recensie over het progressieve rockalbum “Bill Haley” van diezelfde ‘Vegetarians’ waarop Hans’ Amerikaanse vriend John Tabacco uit Long Island, New York de door hen samen geschreven liedjes was komen inzingen.

Nu brengt Hans Annellsson een nieuwe soloplaat op de markt met 19 Zweedstalige liedjes die - een beetje jammer voor ons niet-Zweeds verstaande luisteraars - samen het album “Detta Året, Ett Liv” vormen. Uit de foto op het cd-hoesje menen we te kunnen afleiden dat dit nieuwe album tot stand is gekomen tijdens de lockdownperiode omwille van de Covid-19-pandemie die in Zweden nogal fel heeft huisgehouden.

Hans draagt op die foto een mondmasker en een ‘face shield’ en hij zit helemaal alleen met zijn Fender-gitaar in een lege concertzaal. Maar volgen de schaarse informatie die we over deze plaat konden vergaren heeft hij ze toch niet helemaal in z’n ééntje opgenomen en was er muzikale bijstand van de Zweedse instrumentalisten Tina Ahlin, Sven Bornemark, Johan Pihleke, Eddie Nyström, Mats Öberg, Pelle Jernryd, Vincent Nilsson and Jimmy Ågren.

Wat ons meteen is opgevallen bij het beluisteren van deze plaat is het gegeven dat Hans Annellsson heel mooie melodieën bij zijn songs kan componeren. De liedjes liggen muzikaal heel vlot in het gehoor, maar spijtig genoeg verstaan we ook nu weer nauwelijks een woord van de Zweedse songteksten en dat blijft voor alle niet-Zweden toch altijd een gemiste kans. Luister bijvoorbeeld even naar de twee liedjes die we op de bijgaande audiovideo’s hebben toegevoegd: “Varför Blev Det Just Vi” en de albumopeningstrack “Våren Är Så Skön”.

We kunnen hier dan ook enkel nog meegeven dat de muziekgenres die op “Detta Året, Ett Liv” aan bod komen variëren tussen folk, rock, prog rock, blues en pop en dat in de vorm van meezingers, swingende nummers en zachtjes gezongen ballads. We stellen dan ook voor dat Hans Annellsson deze plaat nog eens opnieuw zou uitbrengen met dezelfde 19 liedjes maar dan voorzien van een voor ons verstaanbare Engelstalige songtekst. Het zou hem internationale erkenning kunnen opleveren.

(valsam)
“On his album ‘Detta Året, Ett Liv’ the Swedish veteran composer and musician Hans Annellsson is presenting 19 melodic and easy-to-hear songs. Regretfully for non-Swedish listeners all these songs are in Swedish language. Therefore, we propose to Hans that he re-releases the same record with the same songs, but now with the lyrics in English language. It could provide him with an international recognition because all of these melodies are just great.“ – www.rootstime.be