JON CHI – RIVER OF MARIGOLDS

Artiest info
Website
facebook
 

Jon Chi is een Amerikaanse singer-songwriter en gitarist uit Marin County, Californië die naast het uitbrengen van eigen soloalbums ook optreedt als producer en opname-ingenieur voor allerlei andere artiesten. Hij was vroeger actief als frontman van de wereldmuziek spelende formatie ‘Rainmaker’ maar hij besloot een tiental jaren geleden om het als soloartiest te proberen. In die hoedanigheid bracht hij de soloplaten “Just For Now” uit 2013 en “Another Rising Sun” uit 2015 op de markt met voornamelijk typisch ‘songwriter’-materiaal.

Nu komt hij zeven jaar na zijn laatste album met een splinternieuwe soloplaat “River Of Marigolds” op de proppen, geïnspireerd door alles wat er in de wereld gebeurt met de vernietigende bosbranden en overstromingen, de vele protestmarsen, rellen en oproer en de coronapandemie als voornaamste aanleiding tot het schrijven van deze nieuwe nummers. Ook het gegeven dat hij tijdens de laatste jaren in zijn privéleven veel tijd gespendeerd heeft aan de opvoeding van zijn kinderen deden Jon Chi naar de pen grijpen om liedjes te componeren.

Toch was het zijn primaire bedoeling om ondanks de soms donkere en zwartgallige songteksten een plaat te maken met liedjes die hoop en liefde uitstralen en dat is volgens ons ook wel gelukt met de negen nummers op “River Of Marigolds” die moesten passen bij het centrale albumthema en die geselecteerd werden uit een totaal van 40 liedjes die hij in de voorbije jaren had gecomponeerd. ‘Marigolds’ zijn goudsbloemen die wij beter kennen als de meestal oranjegekleurde ‘Afrikaantjes’ uit de siertuin. Kijkt u even naar de video bij deze recensie waarop de albumtitelsong wordt gezongen en u zult weten wat ‘marigolds’ zijn. Vindt u ook dat dit nummer op werk van ‘The War On Drugs’ lijkt?

De muzikale stijl die Jon Chi voor zijn werk hanteert situeert zich in een mix tussen soul en Americana. De soulnummers op deze plaat zijn “Got To Give The Devil His Due” met de blazerssectie van de R&B- en soulformatie ‘Monophonics’ uit San Francisco in een vooraanstaande rol en ook de albumopeningstrack “Cold Clear Winter” is een soulvol nummer. Anderzijds hoort “Road To Revival” eerder thuis in de categorie ‘rockmuziek’ en de titeltrack “River Of Marigold”, “Up In Flames”, “Bring On The Rain” en “Sweet Surrender” kunnen gecatalogeerd worden als betere Americana-songs.

De muzikanten die hem bij de plaatopname in de studio hebben bijgestaan zijn bassisten Dave Schools van de formatie ‘Widespread Panic’ en John-Paul McLean, drummers Jeremy Hoenig (van ‘Melvin Seals’ en ‘JGB’) en voormalig ‘Rainmaker’-collega Ian Herman, keyboardsspelers Jordan Feinstein en Mike Emerson en pedal steelgitaarvirtuoos Dave Zirbel van ‘I See Hawks In L.A.’. Als afsluiter moeten we hier natuurlijk ook nog eens verwijzen naar de schitterende vocale prestatie van Jon Chi zelf en hem eveneens een heel dikke pluim geven voor zijn uitstekende songschrijverswerk.

(valsam)

CD-RELEASE: 22 APRIL 2022