MICKELSON – KNOWN TO BE UNKNOWN

Artiest info
Website
facebook - spotify
 

Begin 2019 schreven we hier een recensie over het album “A Wondrous Life” van de nu 56-jarige Amerikaanse indie folk- en rootsmuziek spelende singer-songwriter Scott Mickelson uit San Francisco, Californië die zijn platen uitbrengt onder zijn familienaam ‘Mickelson’. Die plaat was de opvolger van “Flickering”, zijn debuutalbum als soloartiest uit 2015 dat hem al meteen een ‘Grammy’-nominatie als beste folkalbum opleverde. In de zomer van 2020 volgde een derde album “Drowing In An Inflatable Pool” en nu hebben we net zijn nieuwste realisatie in de bus gekregen.

Onder de wat mysterieuze titel “Known To Be Unknown” brengt hij het negen tracks tellende vierde soloalbum op de markt met daarop zelfgecomponeerde songs die hij als multi-instrumentalist ook helemaal zelf heeft ingespeeld en geproducet. Toch zijn er nog enkele instrumentalisten die op enkele tracks een extra bijdrage hebben afgeleverd. Zo speelt Frank Reina op drums, Luke Kirley op trombone en tuba en Cayce Carnahan op trompet terwijl het strijkerswerk op cello werd overgelaten aan Sadie Mickelson, de jonge dochter van Scott.

In vorige recensies vergeleken we zijn krachtige baritonstemgeluid met dat van andere zangers als John Mellencamp, David Bowie en/of Gary Lightbody van ‘Snow Patrol’ en ook nu kunnen we niet helemaal om dergelijke gelijkenissen heen. In het op de eerste video te horen rockende openingsnummer “UNarmed American” geeft Mickelson een stem aan de meerderheid van de Amerikanen die geen geweren nodig hebben om zich veilig en vrij te voelen en tegelijkertijd veroordeelt hij de machtige wapenlobby in de USA en al diegenen die terreur zaaien door brutale schietpartijen zoals er zovele gebeuren op de Amerikaanse scholen en in de straten. Ditzelfde nummer met een keiharde politieke boodschap wordt aan het einde van deze cd nog eens herhaald in een geheel akoestische uitvoering.

In de tweede video beluisteren we de als tweede single uitgebrachte song “A Murder Of Crows” waarin hij voorstanders en tegenstanders van strenge maatregelen en verplichtingen in de strijd tegen de coronapandemie aan het woord laat met hun visie op de wijze waarop die situatie in Amerika wordt aangepakt. Mickelson schreef dit nummer al in de eerste weken na het begin van de Covid-19-crisis en hij wil hiermee de vele tegenstellingen in de sterk uiteenlopende standpunten aanklagen: aan de ene kant is er de wetenschap en het gezonde verstand en aan de andere zijde veel misinformatie en stugge culturele geloofsovertuigingen.

Het allereerste nummer dat klaar was voor deze nieuwe cd was “Go To Bed Hungry”, opnieuw een aanklacht tegen de honger in de wereld, onbegrijpelijk nog één van de belangrijkste doodsoorzaken van kinderen in vele ontwikkelingslanden en oorlogsgebieden. Andere opvallende tracks op “Known To Be Unknown” zijn het politiek geïnspireerde “Ithaca”, “Only Ugly When You Cry” en “Die Trying”, naast het geheel instrumentale “Chicago Transit Authority” met blazers in de begeleiding, een nummer dat Scott Mickelson op speciaal verzoek van zijn dochter heeft gecomponeerd en toegevoegd aan de tracklijst van deze plaat. Zoals u hieronder kunt zien komt deze Californische artiest zijn nieuwe plaat in oktober 2022 tijdens twee concerten in Nederland aan ons publiek voorstellen. Misschien kan hij dan tegelijkertijd overwegen om even een klein uitstapje naar België te maken voor een optreden.

(valsam)

CD-RELEASE: 15 APRIL 2022