PAUL J BOLGER – HARD TRUTH

Artiest info
Website
facebook
Label: Pillar Stone Productions

Paul J Bolger is een Ierse folkzanger, songschrijver, schilder, filmregisseur en strip- en romanschrijver uit Waterford in het gelijknamige graafschap. Een heel creatieve duivel-doe-al dus die bij ons vooral bekend wil worden als muzikant. Twee jaar geleden maakte hij hier zijn entree met de naar hemzelf vernoemde debuutplaat die eigenlijk geen eerste album van zijn hand was want hij had 25 jaar eerder ook nog eens het album “The Moss House” uitgebracht en in 2018 was er ook een EP die “The Start Of It” heette.

Deze keer heeft hij ons niet opnieuw een kwarteeuw laten wachten op nieuw werk want eind april 2022 verschijnt het album “Hard Truth” van Paul J Bolger met tien eigen composities die hij in Forkhill, Ierland met producer Dave Molloy heeft opgenomen. Deze laatste speelde als multi-instrumentalist mee op de plaat met bijdragen op elektrische en akoestische gitaar, mandoline en keyboards, terwijl Ronnie O’Flynn op basgitaar speelde en Michael Black achter het drumstel plaatsnam. Andere instrumentalisten die op enkele tracks meespeelden waren Tabitha Agnew op banjo en Cathleen Flynn op piano en de backing vocals werden verzorgd door Della Mannion en Frankie McClay.

Albumopeningstrack “The Start Of It” is een rockende song waarin al meteen duidelijk wordt gemaakt dat de basisinstrumentatie op dit album van het gitaarspel afkomstig is. Het is het eerste van vier nummers op deze plaat die ook op de EP uit 2018 stonden waar ook de nummers “Lady Love & The Cavalier”, “Godforsaken” en “Different Sky” op terug te vinden waren. Maar de overige zes songs op “Hard Truth” zijn wel degelijk splinternieuwe composities van Paul J Bolger. De op de tweede video te beluisteren albumtiteltrack is zo’n nieuw nummer waarop de 75-jarige Barry Devlin van de Ierse Keltische rockgroep ‘Horslips’ als vocalist meezingt en Rónán Ó Snodaigh, de leadzanger van de folkgroep ‘Kíla’ op de Ierse lijsttrommel bodhrán meespeelt.

Onze favoriete song op deze plaat is echter het mooi georkestreerde rocknummer “See Love Shine” maar ook het op de eerste video in een live gebrachte akoestische uitvoering te horen liedje “Light Of My Life” beschikt over de nodige portie hitgevoeligheid. Paul J Bolger draagt deze nieuwe plaat op aan zijn overleden oom Jimmy Jackson Jr. die zelf ook een getalenteerde zanger en sportman was en voor hem zijn belangrijkste inspiratiebron was om het zelf na 25 jaar ook opnieuw te proberen in de muziekwereld.

(valsam)