SADIE’S GENTLEMEN’S CLUB – VISIT 04: ECSTASY - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
facebook

‘Muziek verzacht de zeden’ is een algemeen gekend gezegde waarmee gewezen wordt op de kracht die muziek kan hebben op de gemoedsgesteldheid van de mensen, zowel bij trieste als bij vrolijke momenten in ieders leven. Zo blijkt uit studies dat kinderen die een muziekinstrument bespelen een betere mentale ontwikkeling doormaken en dat muziek goed zou zijn voor planten en voor ongeboren baby’s. Koeien zouden zelfs meer melk geven als er in de koestal muziek op de achtergrond zou spelen, als het maar geen punk, metal of hardcore is.

Volgens DJ Mark Armstrong van het retroplatenlabel ‘Atomicat Records’ kan muziek ook helpen bij het opwekken van lustgevoelens en leiden tot het beoefenen van het liefdesspel tussen twee geliefden. Met die ideëen in het achterhoofd ging hij in de donkere kelders van zijn immense muziekarchief op zoek naar liedjes die daarvoor hun nut bewezen hebben in het verleden. Met dergelijke nummers uit de jaren ’50 en ’60 stelde hij vijf verzamelalbums samen onder de gemeenschappelijke noemer “Sadie’s Gentlemen’s Club” die over een periode van vijf maanden worden uitgebracht door het label.

‘Sadie’s Gentlemen Club’ is een fictieve sexclub met kamertjes waarin bedden staan die bekleed zijn met roodsatijnen lakens, kortom een oord van verderf en een plaats waar je liefst niet gezien wordt als bezoeker. Elk album bevat dertig nummers en zo werden er in de voorbije maanden al drie cd’s de wereld ingestuurd met subtitels als “Visit 01: Lover”, “Visit 02: Flirtin’” en “Visit 03: Taboo”. Daar komt nu een vierde compilatieplaat bij die “Visit 04: Ecstacy” als subtitel kreeg en in april 2022 kan worden aangeschaft.

Op dit nieuwste album krijgen de bezoekers van ‘Sadie’s Gentlemen’s Club’ opnieuw dertig songs voorgeschoteld waarvan de meeste compleet ongekend blijken te zijn en er maar enkele liedjes een belletje van herkenning bij de meesten onder ons zullen doen rinkelen. Bij de voor ons bekende songs rekenen we “Hit The Road Jack” van Ray Charles, “Pills” van Bo Diddley en “Cry To Me” van Solomon Burke, naast de twee liedjes die we hierbij op de audiovideo’s meegeven: “Ectasy” van Ben E. King uit 1962 en “All I Want To Do Is Cry” van Billy Bland uit 1961.

Maar zoals bij alle albums van dit nostalgisch terugblikkende label ontdekken we ook hier weer enkele pareltjes waarvan we tot op heden nog nooit gehoord hadden: “Try Love (Just One More Time)” van ‘Cookie’ Jackson, “Susy Ann” van ‘Frankie Taro, Ivon Gregory & The Bluenotes’, “Let The Good Times Roll” van ‘Ben And Bea’ en “Twist All Night” van ‘Louis Prima with Sam Butera & The Witnesses’. Dan rest er ons vanaf nu nog maar één ding te doen en dat is gezond nieuwsgierig uitkijken naar “Sadie’s Gentlemen’s Club: Visit 05: Branded”, de laatste verzamelplaat in deze toch wel indrukwekkende serie die wellicht binnen een paar weken door ‘Atomicat Records’ op de markt zal worden gebracht.

(valsam)