MIRIAM MOCZKO – HEIMAT

Artiest info
Website
facebook
Label: Whalefish Records

Miriam Moczko is een jonge Nederlandse zangeres en songschrijfster uit Arnhem die op haar officiële debuutalbum “Heimat” tien eigen composities zingt en daarbij ook op altviool speelt. Het werd een vrij akoestische plaat die ze in haar eigen thuisstudio heeft opgenomen en ook in de studio’s van gitarist en bassist Gijs Coolen en van drummer-percussionist Mischa Porte. Tot op heden had zij drie EP-tjes uitgebracht met “Solo” in 2009, “White Lies” in 2011 en “Fat Moon” in 2013.

Zij was zelf ook verantwoordelijk voor de rol van albumproducer, een taak die ze deelde met haar vriendin, de Nederlandse pianiste ‘Lavalu’ (aka Marielle Woltring) die ook op piano meespeelde op “Heimat”. Verder was er ook nog strijkerswerk te horen op altviool en cello door Roosmarijn Tuenter en Annie Tångberg, naast blazerswerk op saxofoon en basklarinet door Mete Erker en op fagot door Miriam’s broer Tobias Moczko.

Als eerste single uit dit album werd in februari 2022 de op de eerste toegevoegde video te beluisteren openingstrack “White Wall” gelanceerd. In de songs op dit conceptalbum vertelt Miriam Moczko een persoonlijk verhaal over haar familie, haar gevoelens, haar geaardheid en de daarover ontstane getroubleerde relatie met haar ouders. Verder zingt ze over haar herinneringen aan gebeurtenissen, plaatsen, voorwerpen en mensen die ze in haar nog prille leven is tegengekomen.

De familiale roots van haar ouders en voorouders liggen in Polen in de provincie Opper-Silezië, een gebied dat voor de Tweede Wereldoorlog nog tot Duitsland behoorde. Zij leerde viool spelen toen ze amper acht jaar oud was en al gauw begon ze haar eigen liedjes te schrijven. Tien van die verhalen over haar geschiedenis werden op voornamelijk melancholische muziek gezet voor dit debuutalbum “Heimat”.

In het liedje “Horizon” dat u in een live-uitvoering op de tweede video kunt horen brengt ze een ode aan de vrouwen in haar familie. Er zitten vanzelfsprekend heel wat emoties verwerkt in de persoonlijke poëtische songteksten zoals we kunnen horen in de nummers “Brothers”, “Battered Ground”, “Holy Father”, “Endless Blue” en afsluiter “Home”. Anderzijds stralen er ook sprankeltjes hoop uit van enkele liedjes zoals o.a. bij “Sweet Relief” en “Horizon” en de liefde overheerst in het nummer “Belong”. “Heimat” is al bij al een zeer mooi emotioneel debuut voor deze Miriam Moczko waarvan we in de nabije toekomst zeker nog zullen gaan horen. Wij voelen ons alvast heel goed thuis bij haar muziek.

(valsam)