NICK ANDREA – BLUES @ DARK

Artiest info
Website
facebook - spotify
label: Penny Farthing Music

 

“A lawyer and his music…”

Nick Andrea was een succesvol advocaat in Los Angeles, die altijd al een sterke liefde voor muziek had. Hij studeerde voor jazztrompettist, voordat hij tientallen jaren vrij nam om een succesvolle carrière in de rechten na te streven. Andrea raakte in 2018 bevriend met de bekroonde gitarist Thelonius James Sullivan aka ”TJ”, wat leidde tot lange schrijfsessies en lokale optredens als blues duo, Law & Chaos. In de voorbije jaren bracht Law & Chaos vijf singles uit, waaronder in het voorbije jaar: in januari “Missus 2nd Place”, in maart “Whiskey Whispers” en in mei “Motherless Soul”. Aanvang dit jaar verscheen Nick Andrea’s debuut album ‘Blues @ Dark’, dat hem als singer/songwriter en trompettist typeert.

“A bold expedition into the blues universe infused with rock and jazz flavorings…”

Op ‘Blues @ Dark’ onderneemt Nick Andrea een gedurfde expeditie doorheen het universum van de blues, maar mijdt rock- en jazzuitstappen niet. ‘Blues @ Dark’ is een semi-autobiografische muzikale roman met dramatische en soms duistere humoristische teksten, over dromen die zijn vernietigd en herwonnen tegen de achtergrond van de stedelijke wildernis van LA. Andrea zingt de songs op zijn eigen atypische manier, ondersteunend door enkele van LA's meest getalenteerde blues, jazz en rock sessiemuzikanten.

Op de rokerige jazzy opener, “Now All I Do Is Play the Blues” is het de klaagzang van Nick en zijn gedempte trompet die opvallen, naast de piano van Jeff Harris, TJ Sullivan’s snedige gitaar en de cimbalen van Jim Scimonetti. Het bluesy “Whiskey Whispers” werd, zoals aangehaald, al opgenomen door Law & Chaos en werd in de UK bekroond als de "Number One Blues Single of 2021". Het nummer is het tweede deel in een donkerblauwe trilogie en neemt ons mee op een meeslepende reis van de diepten van alcoholisme naar de weg terug naar familie. Het stript Andrea tot in zijn ziel terwijl hij het verhaal vertelt van de diepten die hij in zijn leven heeft bereikt. De gitaar van “TJ” Sullivan is nog steeds even zoet en de zang en trompet van Andrea vullen het nummer volledig aan.

Dat het heropnames zijn geldt ook voor het uptempo en meer funky “Motherless Soul” waarop de echo’s van Craig William’s sax opvallen en de midtempo shuffle, “Missus 2nd Place”. Op Andrea’s blues/rock update van Steve Wonder’s 1972-hit, “Superstition” is er een gitaar solo te horen van een Grammy bekroonde gitarist, Truth Jones. Jones was in 1970 Stevie Wonder’s toergitarist en halve finalist van de IBC 2020. Terug naar wat jazz met “Skeletons in My Basement” met contrabas, piano, sax en drums. Andrea's rokerige stem is perfect voor deze stijl van zingen. Zit er een klarinet in het nummer? Ja, die van Scimonetti.  Zijn trompet en TJ's gitaar wisselen elkaar af terwijl het nummer doorgaat. “Half-of-a-Man” is een akoestische slide blues en het blijft op het vinyl dan nog even akoestisch met een portie op blues gebaseerde jazz (genre Louis Prima) op “Somebody Not You”.

Heb je de cd, dan volgen er nog vijf extra nummers. De eerste van de extra nummers is “Bittersweet Blues”, waarop Andrea's kenmerkende stem moeilijk te negeren is. Schuifelende drums, gitaar en contrabas geven aan dit nummer wat speciaals. De ritmesectie stuwt “Something Bad is Gonna Happen to You” en de Latin grooves erin voort. “The Bill is Coming Due” is een akoestische delta blues nummer met een twist. De percussie is hier minimaal en het gekraak op de achtergrond authentiek. Dit is een hoogtepunt. De versie van Chet Baker's “I Fall in Love Too Easily” met Jeff Paris' pianospel, Nick Andrea’s frêle zang en trompet, is prachtig. Het album wordt afgesloten met “Last Time Blues”, een nummer van Charlie McCoy. Het is elektrische blues met sterke gitaar en een van de langzamere nummers met een prima refrein.

“After every new listen, Nick Andrea's debut 'Blues @ Dark' gets better and the total experience more complete…” (ESC for Rootstime)

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: NICK ANDREA
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album tracklist: 01. Now All I Do Is Play the Blues – 02. Whiskey Whispers – 03. Motherless Soul – 04. Missus 2nd Place – 05. Superstition [Stevie Wonder] – 06. Skeletons in My Basement (Remix) – 07. Half-of-a-Man – 08. Somebody Not You – 09. Bittersweet Blues* - 10. Something Bad is Gonna Happen to You* - 11. The Bill is Coming Due* - 12. I Fall in Love Too Easily* [Chet Baker] - 13. Last Time Blues* [Charlie McCoy] (*cd only) | Music/Lyrics by: Nick Andrea, or as [noted: 5,12,13] | Album credits: Nick Andrea: trumpet, vocs /  Thelonius James ”TJ” Sullivan: guitar, slide / Jim Scimonetti: horns (clarinet), cimbals / Craig T Fall: Hammond B3, piano, stand up bass & Feat.: Craig Williams: sax (3), Truth Jones: guitar (5), Jeff Paris: piano (12) 

Discography NICK ANDREA: Blues @ Dark (as 8-track vinyl & 13-track cd) [2022] | I Fall in Love too Easy (single) [2022] | Superstition (single) [2022] | It Will Rain Again (single) [2021] | Half-of-a-Man (single) [2021] |