STAR PEOPLE – BLACK TIE & TALES

Artiest info
Website
facebook
Label: Hyperspace Records
 

Zanger Bill Olland (aka ‘The Teacher’), zangeres en violiste Lorenza Ponce (aka ‘Star Girl’), zanger-percussionist Paul Gifford (aka ‘Golden Boy’), drummer Phil Weiss (aka ‘The Helmsman’),
bassist, songschrijver en producer Randy Pratt (aka ‘The Ambassador’), gitarist Robert Dean (aka ‘The Captain’) en keyboardsspeler Scott Treibitz (aka ‘The Doctor’) vormden eind vorige eeuw een Amerikaanse progressieve rockmuziek spelende formatie onder de groepsnaam ‘Star People’. Ze namen hun eerste album op in 1998 onder de titel “Star People … Are Coming” en daarna volgde in 2000 een tweede album “Genius”.

Nu brengt de groep een dubbel-cd uit met op het eerste schijfje een geremasterde versie van hun derde verloren gewaande album “Black Tie & Tales” uit 2001 dat ze hiermee wilden vieren omwille van zijn 20-jarig jubileum. Op de tweede cd presenteren ze een heel nieuw album onder dezelfde titel maar met negen nieuwe composities. Ook in de groepsbezetting zijn er in de loop der jaren wat wijzigingen opgetreden. Op de nieuwe plaat speelt Jesse Berlin mee op gitaar, Rob Schwimmer op het ‘Haken Continuum’, een soort elektronisch ‘fingerboard’ synthesizerinstrument en de drum wordt bespeeld door T.C. Tolliver. Alle andere originele bandleden spelen ook twintig jaar na hun derde album “Black Tie & Tales” opnieuw mee op hun basisinstrument.

Op deze twee platen brengen ‘Star People’ in totaal 90 minuten muziek die omwille van zijn diversiteit niet zo eenvoudig te klasseren valt. We horen pop, rock, elektro, progressieve en symfonische muziek in de 19 tracks op de twee cd’s. Er zijn heel korte soundscapes maar ook enkele heel lang durende progrocknummers zoals het 9 minutenlange “I, Starman” en het 10 en halve minuut durende “Marriage In Space”. De popsound horen we vooral in “Queen Of Space” en in “Move Nearer The Sun”. De plaat uit 2001 werd afgesloten met de song “A Day In The Life”, een coverversie van de monumentale ‘Beatles’-klassieker, de afsluiter op hun “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”-album uit 1967.

Het nieuwe album dat op 2021 gedateerd staat verzamelt negen tracks waarin eigenlijk niet zoveel vernieuwends wordt gebracht in vergelijking met de in 2001 uitgebrachte plaat. Dat de sound van een band als ‘King Crimson’ en hun soms freaky uit de hoek komende leadgitarist Robert Fripp ook nu nog een grote bron van inspiratie is geweest voor ‘Star People’ blijkt hier uit de tracks “Twisted” en “Wild Granny”. Bassist Randy Pratt schreef alle nummers op deze tweede cd waarop we voor het laatst Bill ‘The Teacher’ Olland als leadzanger aan het werk zullen horen want hij stierf op 67-jarige leeftijd in februari 2019. Er wordt hier op waardige wijze muzikaal afscheid genomen van hun vriend in het albumafsluitende nummer “Exit, Stage Left”. Maar Lorenza ‘Star Girl’ Ponce is meer dan klaar om de leadzangfakkel over te nemen zoals we hier nog kunnen horen in het stevig rockende nummer “The Morning Star”.

(valsam)