THE DICK AVEN BAND – SPIN SO LONG

Artiest info
Website
facebook
 

Het favoriete instrument van de Amerikaanse muzikant Dick Aven uit Franklin, Tennessee is de saxofoon en meer specifiek de tenor- en baritonsaxofoon. Maar hij kan ook heel goed overweg met de ukelele, de ritmegitaar, de basgitaar en blaasinstrumenten zoals de klarinet, de hobo en de dwarsfluit. Dat het beheersen van al deze instrumenten hem zeer goed uitkomt bij het opnemen van zijn platen blijkt hier nog maar eens bij het beluisteren van zijn nieuwste album “Spin So Long” dat begin februari 2022 op de internationale markt werd gebracht onder de groepsnaam ‘The Dick Aven Band’ die toch maar uit één persoon bestaat, namelijk Dick Aven zelf in uiteenlopende hoedanigheden.

Op deze zelf geproducete plaat brengt hij tien eigen composities waaruit we het geheel instrumentale saxofoonnummer “Deacon Bones” en het door hem gezongen liedje “Bad Dogs And Weed” selecteerden om aan deze recensie op de twee video’s toe te voegen. Als volleerde doe-het-zelver speelt hij alle instrumenten die we op dit album horen vanzelfsprekend ook zelf in. Beïnvloed sinds zijn jeugdjaren door de popmuziek uit de seventies van o.a. ‘The Moody Blues’, ‘The Beach Boys’, ‘The Beatles’ en Elton John en de jazzmuziek van Charlie Parker, John Coltrane en Miles Davis koos Dick Aven ervoor om zelf ook zijn eigen muziek in deze genres te gaan maken.

We kunnen dit op deze plaat horen in nummers zoals de poppy openingstrack “Stirred Up”, het jazzy “Weightless” en “Unglued”, het als eerste single uitgebrachte bluesy liedje “Fly Into The Fire” en de albumtiteltrack “Spin So Long” of in het tot de R&B- en soulstijl behorende “It’s Something” en “Aging In Place”. Zijn virtuoze blazerswerk op saxofoon kunnen we in elke track op dit album terugvinden, maar de hele plaat lijkt ons voortreffelijk en professioneel georkestreerd door de grote diversiteit aan instrumenten die Dick Aven bij al deze songs heeft ingespeeld.

(valsam)