CHRIS CASTINO & CHICKEN WIRE EMPIRE – FRESH PICKLES

Artiest info
Website
facebook
 

Twee jaar geleden omstreeks deze tijd maakten we hier kennis met de Amerikaanse muzikant, singer-songwriter en gitarist Chris Castino uit Saint Paul, hoofdstad van de staat Minnesota en zusterstad van Minneapolis. Hij was toen al sinds 1992 actief als leadzanger van de rock’n’roll jamband ‘The Big Wu’ uit Minnesota en hij bracht af en toe ook een soloplaat uit. Twee jaar geleden was dat zijn door ons gerecenseerde plaat “Brazil” en nu doet hij dit opnieuw met het album “Fresh Pickles”.

Daarop brengt hij naar bluegrass geconverteerde versies van vaak zeer oude nummers uit zijn grote songcatalogus die hij in het verleden met ‘The Big Wu’ of als soloartiest in een folk- of bluesuitvoering heeft opgenomen. Voor de opname van de door hemzelf gecomponeerde elf nummers heeft hij toch op heel wat extra hulp van instrumentalisten en vocalisten uit de wereld van de bluegrassmuziek kunnen rekenen.

Het nieuwe album “Fresh Pickles” werd samen met de bluegrassformatie ‘Chicken Wire Empire’ uit Milwaukee, Wisconsin opgenomen. De bandleden van die groep zijn Ryan Ogburn op mandoline, Jordan Kroeger op basgitaar, Ernest Brusbardis IV op fiddle en zang en Jon Peik op banjo en zang. Zij brengen het op de eerste video te beluisteren uptemponummer “Kangaroo” als openingstrack, waarna gastmuzikant Sam Bush zijn kunstjes op fiddle mag tonen op het volgende liedje “Red Sky” dat we hier op de tweede video laten horen.

Voor het derde nummer “Bound For The South” is het de bekende Amerikaanse bluegrassmuzikant Tim O’Brien die op fiddle mag meespelen en samen met zijn ‘Hot Rize’-collega Nick Forster voor de harmony vocals zorgt op deze ballad. Daarna volgt “Shantytown” met Vince Herman van de formatie ‘Leftover Salmon’ in een ‘spoken word’-stukje en “Minnesota Moon” waarop album co-producer Adam Greuel van de groep ‘The High Hawks’ als gastvocalist optreedt. Daarnaast zorgt Keller Williams voor de zang op “Texas Fireball” waarbij Andy Hall, zijn collega bij de formatie ‘The Infamous Stringdusters’ op dobro meespeelt.

Dan is het aan Jerry Douglas om op dobro te spelen bij het door Adam Greuel meegezongen nummer “Jackson County” en hij doet dat eveneens op de 6 en halve minuut durende song “The Ballad Of Dan Toe” waarop singer-songwriter Peter Rowan voor het vocale werk heeft gezorgd. De verse pickles die ‘Chris Castino & Chicken Wire Empire’ op deze plaat serveren zijn voornamelijk typische klassieke bluegrass-liedjes die de fans van dit muziekgenre wellicht zeer zullen kunnen bekoren.

(valsam)