THE LUCKY ONES – SLOW DANCE, SQUARE DANCE, BARN DANCE

Artiest info
Website
facebook
 

 

Ik weet niet of u tot nu toe al ooit van Yukon had gehoord maar een kort opzoekwerkje leverde de informatie op dat Yukon het meest noordwest gelegen gebied van Canada is en pas sinds 2003 de naam Yukon kreeg nadat het in 1898 werd opgericht als Yukon Territory. Tot daar de aardrijkskundige en historische informatie over dit oord dat de thuishaven vormt van de country-, hillbilly- en bluegrassband ‘The Lucky Ones’. Hun traditionele muziek brengt deze formatie nu uit op hun recentste album “Slow Dance, Square Dance, Barn Dance” dat we hier wat nader zullen evalueren en toelichten. Het is de opvolger van het titelloze debuutalbum “The Lucky Ones” dat vorig jaar in de zomer werd uitgebracht.

De vier groepsleden van ‘The Lucky Ones’ zijn zangers-gitaristen Ian Smith en JD McCallen, gitarist en mandolinespeler Ryan James West en fiddler Kieran Poile. Voor de opname van deze nieuwe plaat kregen ze extra instrumentale hulp van Aaron P. Burnie op banjo, Hayley Warden op contrabas, Aki Jonasson op accordeon en Michael C. Duguay op piano en van de harmony vocalisten Jeff Dineley en Jo Lane Dillman. Het album werd niet in een studio opgenomen maar gedurende vier dagen in de St. Paul’s Cathedral van de Anglicaanse kerk in Dawson City.

In totaal werden er negen nummers ingeblikt die samen voor amper 26 minuten weliswaar leuke muziek zorgen. Het gaat hier dus om korte 2 à 3 minuten durende werkjes die allemaal door de bandleden zelf werden gecomponeerd voor hun album “Slow Dance, Square Dance, Barn Dance”. Albumopeningstrack “Kate And Dan” is een verhaal over twee notoire criminelen die beiden tot de strop werden veroordeeld en deze song hebben we hier op de tweede audiovideo ter beluistering meegegeven. Van de nieuwe single “A Fifth Of You” is er eveneens de officiële video die u hieronder als eerste filmpje kunt terugvinden.

De sound van ‘The Lucky Ones’ klinkt traditioneel, oud en tijdloos maar de country- en rootsliedjes op deze plaat zijn wel stuk voor stuk nieuwe composities. De songs “Goodbye Train”, countryballad “Keno City Love Song” en “A Fifth Of You” verhalen alledrie over de belevenissen van een fictieve centrale figuur. Tussendoor hebben we ook nog mogen genieten van een geheel instrumentaal fiddle-nummer in de bluegrasstrack “Broken Bow Stomp” en van het fiddle-en banjodeuntje “Red The Skies”.

Dat de countrymuziek voor de belangrijkste invloeden heeft gezorgd bij deze formatie blijkt daarna o.a. nog uit de song “Jake”, de countryrocker “Bones” en de door banjo en honky-tonk piano begeleide Hillbilly-afsluiter “My Gal Is Good To Me”. Het album “Slow Dance, Square Dance, Barn Dance” werd door de bandleden van ‘The Lucky Ones’ als een eerbetoon opgedragen aan hun vorig jaar op 82-jarige leeftijd overleden vriend en mentor Joe Loutchan uit Yukon die in het Canadese muziekmilieu beter gekend was als ‘The Fiddler On The Loose’.

(valsam)

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: THE LUCKY ONES
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.