SUBSPECTRAL - I

Artiest info
Website
facebook
 

 

“With chunky riffs, progressive rhythms and surprising song structures, but also melody…”

Subspectral was er begin 2019. Vijf Nederlanders uit de regio R’dam hebben ondertussen al hard gewerkt om hun eigen materiaal te produceren en de band voor te bereiden. Met hun debuut ‘I’ -een bijna titelloos album, in feite een lockdown-product- “stevige riffs, progressieve ritmes en verrassende songstructuren, maar ook melodie”, zette Subspectral aanvang dit jaar beslissende stappen in de metal scene.

Gitarist Arjan van Heusden en zanger Joël Oorebeek musiceerden al een tijdje samen. Dat deden drummer Stephan Broer en gitarist Ronald Versluis ook. Toen het viertal elkaar begin 2019 ontmoette, was de muzikale klik er meteen. De veelzijdige zang van Joël bleek perfect te passen bij de progressieve kijk op muziek van Stephan en Ronald, en de gedurfde riffs van Arjan smeedden de elementen tot een metalen geheel en kon de band een eigen geluid creëren. Met de komst van bassist Folke Thijsen tenslotte, werd een ijzersterke basis gelegd in de lagere frequenties en was de line-up volledig.

“'I' is dan ook méér dan een debuutalbum, het geeft aan SUBSPECTRAL een plaats in de scene…”

Alle nummers van ‘I’ -zijn eigen groepswerk: ze zijn zelf geschreven, opgenomen en geproduceerd. Door de voorbije lockdowns en verplichte social distancing moesten de bandleden vaak fysiek gescheiden van elkaar aan de nummers en opnames werken. Voor een beginnende band was dit een uitdaging, echter een die de band hechter bij elkaar bracht. Het album werd gemixt door Nick Polak en gemasterd door JB van der Wal.

Na een kort confuus intro opent Joël Oorebeek ‘I’ met het naar metalcore neigende “Beyound the Clouds”. In het nummer wisselen zwaar vocaal gegrom en korte melodieuze stukken elkaar af en laat dan een frontman horen die, als zo velen, ook “proper” kan zingen. De opener is qua stijl, wat me ook na “In Equality” door zijn metal-achtig einde nog niet duidelijk was, nog niet goed te plaatsen. “Jigsaw” opent overweldigend en erg agressief, op “Conformity” bonkt Broer opvallend hard en ook na “Straitjacket” en afsluiter “Shadowdancer” blijft het obligate rustige intermezzo, dat soms even in de nummers verwerkt zit, hier feitelijk zoek.

“Met ’I’ speelt SUBSPECTRAL al meteen zijn eerste zware troeven uit…” (ESC for Rootstime)

Eric Schuurmans

 

‘SUBSTECTRAL’: Tracklist: 01. Intro – 02. Beyound the Clouds – 03. In Equality – 04. Jigsaw – 05. Conformity – 06. Straitjacket – 07. Shadowdancer | Music/Lyrics by: Subspectral | Produced by: Subspectral | Credits: Joël Oorebeek: vocs / Ronald Versluis: guitar / Arjan van Heusden: guitar / Folke Thijsen: bass / Stephan Broer: drums

Discography SUBSPECTRAL: I [2022 |