BRIAN WOODBURY – RHAPSODY & FILIGREE

Artiest info
Website
facebook
Label: Some Phil Records

Brian Woodbury is een componist, tekstdichter en bandleider uit Los Angeles, Californië die nummers componeert in uiteenlopende muziekstijlen zoals art pop, indie pop, postmoderne jazzmuziek, comedy-liedjes, countrymuziek, muziek voor kindershows op televisie en musicals voor het theater, kortom een ‘all rounder pur sang’. Tot op heden heeft hij in totaal twaalf albums uitgebracht onder zijn eigen naam of van één van zijn ensembles: de jazz-latin-bluegrassformatie ‘The Variety Orchestra’, de popgroep ‘The Popular Music Group’, countryformatie ‘Town & Country’ of de funkgroep ‘Some Philharmonic’.

Wij zijn een beetje verbaasd dat we nu plots zijn meest recente plaat “Rhapsody & Filigree” in onze bus kregen voor het schrijven van een recensie. Want dat blijkt al het vierde album in een reeks te zijn die “Anthems & Antithets” werd genoemd. Deze plaat werd namelijk reeds voorafgegaan door “Volume 1: Levity & Novelty”, “Volume 2: Balladry & Soliloquy” en “Volume 3: Antipathy & Ideology”. Op al deze platen krijgen we art pop, experimentele pop en progressieve rockmuziek aangeboden.

“Rhapsody & Filigree” bevat in totaal 18 tracks waarvan enkele maar net iets meer dan 1 minuut duren maar er ook nummers van respectievelijk 5, 6, 7, 8 en 9 minuten terug te vinden zijn. Op enkele van deze nummers zien we ook de namen van één of meerdere gastmuzikanten opduiken. Zo lezen we bijvoorbeeld dat Naomi Adele Smith en Johnny Unicorn vocaal bijdragen aan het nummer “We Are The Sun” dat we hier op video hebben toegevoegd.

Brian Woodbury componeerde teksten en muziek van alle 18 nummers en hij nam eveneens de rol van albumproducer waar. Bijna vanzelfsprekend voor dit soort conceptplaten is ook de lange rij van muzikanten die vocaal of instrumentaal aan de opname van deze plaat hebben bijgedragen. Ondanks alle gedane moeite moeten we toch besluiten met de beoordeling dat dit soort muziek weinig kans op succes heeft in de Europese contreien en misschien eerder thuishoort op Broadway in één of andere musicalshow.

(valsam)