MIKE IAN – THE LEARNING TREE

Artiest info
Website
facebook
Label: Voidfree Records

De volledige instrumentatie bij de negen tracks voor het nieuwe album “The Learning Tree” van de progressieve rockmuzikant Mike Ian werden in zijn eigen ‘Eyeball Studios’ in Cinnaminson, New Jersey geheel door hemzelf ingespeeld. Het prille beginmoment voor deze plaat dateert blijkbaar al van 2004 toen hij besloot om opnieuw een door hem ingezongen plaat op te nemen.

De songs daarvoor moesten toen echter nog allemaal geschreven worden en ze belanden daardoor pas in 2022 op deze plaat, mede omdat hij lange tijd heeft geworsteld met de bijhorende teksten voor de nummers. Uiteindelijk deed hij daarvoor dan ook een beroep op Troy Raleigh, een professionele schrijver van poëtische liedjesteksten.

Progressieve rockmuziek staat meestal garant voor behoorlijk uitgesponnen tracks en de negen nummers op “The Learning Tree” variëren qua tijdsduur dan ook tussen 4 en halve minuut en 7 minuten. Het album opent met de 6 minuten durende song “A Pirate’s Dream” over de avonturen en gevaren van het leven op de wereldzeeën. Waarom er voor het verdienen van de liefde hard moet worden gestreden vormt het onderwerp van het nummer “Something More Nothing Less” (zie 1e video). Op de tweede video laten we u kennismaken met het nummer “Next Stop Anywhere”.

De vele takken aan ‘The Learning Tree Of Life’ komen aan bod in de andere nummers op deze plaat zoals “Happily Ever After”, “Cast In Stone”, “Hereafter”, “Saved”, “Letter From Home” en slotsong “Shine On”. Of we daar ook effectief iets over de diverse aspecten van het leven zullen van bijleren moet nog blijken, maar muzikaal blijft dit album zeker het beluisteren waard, al was het alleen maar voor de knappe orkestraties die Mike Ian bij deze negen tracks heeft uitgewerkt. Dat hij daarbij geïnspireerd werd door de sound van ‘Pink Floyd’, ’Yes’ en ‘Genesis’ is maar een kleine voetnoot.

(valsam)