SWING-A-RAMA – VOLUME 1

Artiest info
Website
facebook
 

We hebben nog maar eens een nieuwe verzamelaar in de onuitputelijk lijkende serie ‘…-A-Rama’ van het retroplatenlabel ‘Atomicat Records’ voor u geselecteerd bij deze recensie. De onvermoeibare Dee Jay Mark Armstrong heeft uit zijn rijke platenaanbod alweer 28 nummers uit de periode 1935 tot 1961 bij elkaar gezocht om ze op het compilatiealbum “Swing-A-Rama Volume 1” in een geremasterde versie te laten schitteren.

Swingmuziek of jive is een muziekstijl met zijn roots in de jazz, ontstaan vanuit de Afro-Amerikaanse rootsmuziek met een rijke instrumentatie die het songtempo de ganse tijd heel hoog probeert te houden. Vanaf 1930 tot net na de Tweede Wereldoorlog was deze door grote orkesten gespeelde muziekstijl ontzettend populair bij het ballroom-dansen en die periode werd dan ook vereeuwigd als de ‘Swing Era’. De oorlog dwong deze orkesten omwille van de hoge kosten af te slanken maar ook negentig jaar na zijn ontstaan blijft de swingmuziek nog altijd prominent aanwezig in de hedendaagse popscene dankzij crooners als Michael Bublé, Michael Bolton, Harry Connick Jr. en Sam Smith.

De big bands zijn het best vertegenwoordigd op deze verzamelaar en ze zorgen voor de uitgebreide instrumentatie bij de nummers die hier gezongen worden door bekende en mindere bekende artiesten. De namen van Glenn Miller, Duke Ellington, Frank Sinatra, Cab Calloway, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald en Louis Prima zullen voor altijd aan dit muziekgenre verbonden blijven. Ze dragen dan ook allemaal één nummer bij aan dit album.

Twee van deze songs hebben we op de video’s in een obscure retro live-uitvoering toegevoegd aan dit verhaal: eerst zingt Frank Sinatra het liedje “You Make Me Feel So Young” uit 1956 en daarna gaan we nog twee jaartjes verder in de tijd naar 1954 toen Cab Calloway een internationale hit scoorde met het legendarische nummer “Minnie The Moocher”. Veel plezier met deze nieuwe reeks oldies in swingstijl in afwachting van de ongetwijfeld snel volgende andere volumes in de serie.

(valsam)