THE CELTIC DUO – THE CELTIC DUO

Artiest info
Website
facebook
Label: Liljans Musik
Info: Hemifran

We beginnen deze recensie met een interessante hoeveelheid duiding en informatie over een traditionale muziekstroming: de Keltische muziek. De term 'Keltische muziek' is een moderne benaming voor de verzameling aan muzikale genres en stijlen van de traditionele zang- en instrumentale speelwijze uit landen en regio's waar een Keltische taal wordt of recentelijk werd gesproken en waar een Keltische identiteit wordt beleefd.

De Keltische talen van deze regio's - die ook wel populair 'Celtic Nations' genoemd worden - kunnen worden ingedeeld in taaltype Q-Keltisch (Iers-Gaelisch, Schots-Gaelisch en Manx, de Gaelische taal van het eiland Man) en taaltype P-Keltisch (‘Kernwek’ voor Cornwall, ‘Kymrisch’ voor Wales en ‘Brezhoneg’ voor Laag-Bretagne). Zeg nu nog eens dat er niks te leren valt via de recensies van ‘Rootstime’.

De reden waarom we deze geschiedkundige weetjes hier meegeven ligt bij het album dat we hier wat van naderbij zullen evalueren, namelijk de cd “The Celtic Duo” van het gelijknamige duo ‘The Celtic Duo’. Dat zijn de Zweedse muzikanten Jonas Liljeström op fiddle en Emil Pernblad op akoestische gitaar en Ierse bouzouki. Dit duo uit Göteborg speelt deze muziek al sinds de beginjaren ’90 samen en selecteert voor hun muzikale repertoire nummers die stammen uit de rijke Keltische folktradities in de 17e eeuw en daarna populair in de Britse landen Ierland, Schotland en Wales.

Van 1990 tot 1996 speelden beide muzikanten mee in de Zweedse folkgroep ‘Celtic Connections’ en momenteel maken ze ook nog altijd deel uit van het zigeunermuziek spelende trio ‘Krilja’ waarvan we hier onlangs nog een plaat hebben besproken. Aangezien ze dit in februari 2022 uitgebrachte album naar hun groepsnaam hebben vernoemd kunnen we concluderen dat het over een debuutplaat als ‘The Celtic Duo’ gaat.

In de twaalf nummers op dit album heeft het duo elementen uit de klezmer-muziek, de zigeunermuziek en de flamenco-sound aan de traditionele Keltische folksongs toegevoegd. Het leverde naast enkele lyrische melodieën ook een paar melancholische folkballads op die het volgens ons zeer goed zullen doen als ze live worden gezongen in ‘Irish pubs’ en andere Britse geörienteerde etablissementen of bij traditionele folkfestivals.

Er waren ook twee gastmuzikanten aanwezig bij de opname van deze debuutplaat, met name Greg McDermott op piano en Johan Asplund op bugel. Jonas Liljeström speelt op zijn viool en zingt de verhalende liedjes “Spancil Hill”, “The Blacksmith”, “Over The Hills And Far Away” en “Streets Of Forbes”. Daarnaast zijn er heel wat geheel instrumentale nummers en medleys van stokoude deuntjes waarvan we u de ingewikkelde titels maar best kunnen onthouden. Hoe dit in 2016 opgerichte ‘The Celtic Duo’ dan wel moge klinken kunt u misschien best ervaren via de hieraan toegevoegde video waarop ze enkele van hun liedjes live spelen.

(valsam)
“It was their interest in centuries old traditional Celtic folk music that brought the Swedish musicians Jonas Liljeström and Emil Pernblad together to form ‘The Celtic Duo’. On their similar titled debut record they are bringing twelve Celtic traditionals in a sung version and also as full instrumentals.“ – www.rootstime.be