MICHEL ECKROTH GROUP - PLENA

Artiest info
Website
facebook - bandcamp
Label : TRCC
Distr. : Xango

Michael Eckroth is een Amerikaanse pianist, keyboardspeler, arrangeur, componist, hij is vooral bekend door zijn expertise in latin jazz. Hij werkte o.a. met John Scofield en Ron McClure. Behalve met de Michael Eckroth Group werkt hij met het Orquestra Akokán, hun laatste album op Daptone oogste veel succes. Ook op dit album zijn de Afro-Latin roots duidelijk aanwezig maar niet in puristische zin, er is een duidelijke mix met moderne jazz hetgeen het album des te aantrekkelijker maakt. Hij werkt op dit album met twee verschillende formaties, in de eerste horen we Alex “Apolo” Ayala op contrabas, Joel Mateo op drums en Mauricio Herrera op conga’s of Carlos Maldonado op percussie. Peter Brainin op tenorsax en percussie op 3 nummers en 1 op sopraansax. In de andere groep horen we Edward Perez op bas, Juan Felipe Mayorga op drums en Samuel Torres op conga’s, om het nog wat ingewikkelder te maken is er ook nog sprake van twee special guests : John Fedchock op trombone en Brian Lynch op trompet. Eckroth is natuurlijk op alle nummers aanwezig op de piano en hij schreef ze.

Het album gaat in sneltreinvaart van start met “And so it goes” met spetterend saxspel en de ritmesectie in overdrive. Met “Summer of love and discount” keert letterlijk de rust terug met alleen het trio in een ballad tempo met fraaie piano akkoorden en subtiel spel van bas en drums. In “Superspreader” is Matteo solerend te horen op de sopraansax met lange lijnen over een strak ritme van drums en percussie, de piano wisselt percussie elementen af met fraaie clusters, uitermate spannende muziek. Het titelnummer “Plena” door het trio plus percussie is een muzikaal juweeltje met sprankelend pianospel en een heerlijk shuffle ritme en niet te vergeten een fraaie solo van ‘Apolo’.

Met “Invernadero” belanden we in het tweede segment van dit album met een andere bezetting, we zijn hier duidelijk in Zuid-Amerikaanse sferen met veel nadruk op ritme en percussie, muziek voor “voetjes van de vloer”. ”Soul Cha” is natuurlijk een cha cha cha met fraai spel van Brainin op tenorsax en Fedchock op trombone, Michael zet weer de puntjes op de i met swingend, lichtvoetig spel. Jammer dat het nummer wordt weggedraaid, ik hoor liever een echt einde. “Exotic Particles” is de showcase voor trompettist Brian Lynch voordat het album eindigt met het beeldende “Rain Song” met klaterend pianospel en een deinende ritme sectie, sfeervolle muziek en dat geldt eigenlijk voor alles op deze cd , alweer een naam om te onthouden: Michael Eckroth Group !

Jan van Leersum.