WHITE LIES – AS I TRY NOT TO FALL APART

Artiest info
Website
facebook
Label: PIAS Recordings

De Engelse formatie ‘White Lies’ werd al in 2007 in Londen opgericht door de drie bandleden, zijnde leadzanger, gitarist en toetsenist Harry McVeigh, bassist Charles Cave en drummer Jack Lawrence-Brown. Oorspronkelijk speelden ze onder de naam ‘Fear Of Flying’ vooral postpunkmuziek, maar hun sound evolueerde in de daaropvolgende jaren steeds meer in de richting van indie rock- en popmuziek. Hun debuutalbum “To Lose My Life…” kwam in 2009 op de markt en bereikte meteen de absolute top van de Britse hitlijsten. Daarna volgden nog vier andere albums met “Ritual” uit 2010, “Big TV” uit 2013, “Friends” uit 2016 en het toepasselijk getitelde “Five” als vijfde studioplaat in 2019. De door de groep gehanteerde frequentie van albumreleases om de drie jaar werd ook nu weer in stand gehouden door het uitbrengen van hun zesde plaat “As I Try Not To Fall Apart” in februari 2022. Er werden tien nieuwe nummers voor dit album gecomponeerd door de drie bandleden en van twee van deze tracks hebben we een video voor u geselecteerd: titelsong “As I Try Not To Fall Apart” en “Am I Really Going To Die”.

‘White Lies’ heeft in interviews aangegeven dat hun invloeden afkomstig zijn van groepen zoals ‘Talking Heads’, ‘’Editors’, ‘The Killers’ en ‘Arcade Fire’. Dat kunnen we zelf ook wel horen in de twee reeds vermelde songs, maar nadien ook in nummers als “I Don’t Want To Go To Mars”, het op een funky beat gebrachte “Step Outside”, elektropopsong “Blue Drift” en het sterk aan werk van ‘Arcade Fire’ herinnerende ‘Roll December” dat bijna 7 minuten duurt. Vooraleer we de erg sterk opgebouwde albumafsluiter “There Is No Cure For It” te horen krijgen mogen we ook nog even genieten van het grotendeels instrumentale futuristisch klinkende “The End”.

De producers van dit nieuwe album van ‘White Lies’ zijn hun vertrouwde medewerkers bij vorige albums Ed Buller en Claudius Mittendorfer die achter de mengtafel plaatsnamen in de ‘Assault & Battery Studios’ in West-Londen. Fans van deze groep hoeven niet meteen iets vernieuwend te verwachten van “As I Try Not To Fall Apart” maar de band bevestigt op deze zesde studioplaat wel hun sinds lang verworven reputatie van performers van dynamische dansbare rock- en popmuziek.

(valsam)