THE DAVEY JOHNSTONE BAND – DEEPER THAN MY ROOTS

Artiest info
 
facebook
Label: Cherry Red Records

Davey Johnstone is een muzikant die geen enkel snareninstrument uit de weg is gegaan gedurende zijn zeer lange carrière. Hij beheerst het spelen op gitaren, mandoline, banjo, dulcimer en sitar en werd daarvoor als sessiemuzikant uitgenodigd door een aantal zeer grote namen uit de muziekgeschiedenis waaronder Bob Seger, Stevie Nicks, Alice Cooper, Joan Armatrading, B.B. King, Leo Sayer, ‘The Pointer Sisters’ en ‘Meat Loaf’. De intussen 70 jaar geworden Britse Schot die met vrouw en zeven kinderen naar Los Angeles verhuisde is echter het best gekend als vaste gitarist in de begeleidingsband van Elton John sinds meer dan 50 jaar en daarbij gitaar spelend op meer dan 20 albums van Elton John.

Maar hij heeft in 1973 ook een soloalbum opgenomen en uitgebracht met de plaat “Smiling Face” als solodebuut. Hij richtte daarnaast samen met songschrijver Steve Trudell de groep ‘Warpipes’ op waarvan de elpee “Holes In The Heavens” uit 1991 het enige ooit uitgebrachte album werd. Datzelfde jaar begon hij ook als producer van albums van andere artiesten te acteren. In 2019 stond hij op het podium met de ‘Elton John Band’ voor het 3000e optreden als onderdeel van diens ‘Farewell Yellow Brick Road’-tournee die door de wereldwijde uitbraak van corona onderbroken diende te worden.

Diezelfde pandemie zorgde er echter ook voor dat Davey Johnstone de voorbije twee jaar opnieuw de tijd heeft gevonden om eigen nummers te schrijven en dat heeft nu geleid tot een tweede soloplaat van ‘The Davey Johnstone Band’ die de titel “Deeper Than My Roots” heeft gekregen. 48 jaar na zijn solodebuutplaat “Smiling Face” kunnen we op dit nieuwe album horen dat zijn decennialange ervaring als maker van moderne popalbums zeker heeft bijgedragen tot het perfectioneren van zijn eigen capaciteiten als songschrijver.

Hij schreef samen met de Amerikaanse acteur Rick Otto teksten en muziek voor elf van de twaalf nummers op dit album. De leadzang bij deze liedjes werd gedaan door Elliot Johnstone, Davey’s 16-jarige zoon en zijn dochter Juliet ontwierp het toch wel erg knappe cd-hoesje. Als extra bonustrack voegde Davey Johnstone hun coverversie toe van de ‘Beatles’-klassieker “Here, There And Everywhere” uit hun album “Revolver” van 1966. Een tweede bonustrack is het liedje “All The Time In The World”, de single van ‘The Davey Johnstone Band’ uit 2020 die als enige nummer op dit album Vanessa Bryan uit Los Angeles als leadzangeres kent, maar waarvoor een groot gedeelte van de kroostrijke Johnstone-familie werd opgetrommeld om als koortje mee te zingen in het refrein.

Bij het luisteren naar dit album valt ons meermaals de gelijkenis op tussen de liedjes van ‘The Davey Johnstone Band’ en de songs van de ‘Beatles’. Dat is zo o.a. bij de mooie ballad “Melting Snow” (zie bijgaande lyrics video) en ook bij “One Look In Your Eyes” waarop twee andere kinderen van Davey meespelen op keyboards (Charlie) en drums (Jesse), net als bij meerdere andere tracks op deze plaat.

Het excellente gitaarspel van Davey Johnstone zelf kunnen we horen in de prachtige instrumentale nummers “Walt Dizney” en “Black Scotland” waarop zijn oudste zoon Tam Johnstone telkens op synthesizer meespeelt en als producer optreedt. Het nummer “You Lied To Me” is een catchy instant smartlap die Elliot Johnstone heel sterk heeft ingezongen. Davey neemt zelf de leadzang voor zijn rekening in de songs “Boxer In The Corner” en “The Final Quarter” maar hij laat de zangmicrofoon bij alle andere nummers verder terecht liever over aan zijn talentvolle zoon. ‘It’s A Family Affair’ is een uitdrukking die hier zeker geldt voor het album “Deeper Than My Roots” dat aantoont dat de muzikale opvolging binnen de Johnstone-familie gegarandeerd wordt als papa Davey zou besluiten om zijn gitaren aan de wilgen te hangen.

(valsam)