MAYA DE VITRY – VIOLET LIGHT

Artiest info
Website
facebook
Label: Mad Maker Studio

“Violet Light” is de titel van de derde soloplaat van de Amerikaanse zangeres, songschrijfster en multi-instrumentaliste Maya De Vitry, geboren in Pennsylvania en nu wonend en opererend vanuit Nashville, Tennessee, de niet-officieel erkende hoofdstad van de betere countrymuziek. Haar liedjes bevatten weliswaar heel wat elementen uit country, maar de basis is toch vaak verhalende folkmuziek. Maya De Vitry dook voor het eerst op in de wereld van de muziek toen ze in 2012 deel uitmaakte van de mede door haar opgerichte folkgroep ‘The Stray Birds’, een trio dat ze vormde met Oliver Craven en bassist Charlie Muench. Toen die band ermee ophield in 2018 verkoos ze om solo verder te gaan, hetgeen twee albums opleverde met “Adaptations” in 2019 en “How To Break A Fall” in 2020.

De elf nieuwe liedjes voor dit album “Violet Light” nam ze samen op met haar vriend, bassist en producer Ethan Jodziewicz in hun eigen thuisstudio in Nashville. Met twee van deze nummers laten we u kennismaken via de video’s bij deze recensie: eerst krijgt u een akoestische live-versie van het korte nummer “Watches Out Of Diamonds” en daarna volgt de officiële video van de single “Dogs Run On”. We kunnen hier zeker ook stellen dat deze plaat voor aangenaam luisterplezier weet te zorgen, mede dankzij nummers als de sobere openingstrack “Flowers” en het al even mooie liedje “Real Time, Real Tears” waarop haar twee zussen Monica en Nina harmony vocals zingen en broer Lyle De Vitry op akoestische gitaar speelt. “How Bad I Wanna Live” zingt Maya De Vitry daarna op uiterst breekbare wijze samen met alt.countryduo ‘Sally & George’, net als “Dogs Run On” waarop Kristin Andreassen en Chris Eldridge voor bijpassende harmony vocals zorgen.

Toen ze nog een tiener was speelde ze als busker in de straten van Pennsylvania met liedjes die voor viool bedoeld waren, aangevuld met songs uit het rijke liedjesrepertoire van Johnny Cash. Bij het akoestische nummer “I Don’t Ask Trees” begeleidt Maya De Vitry zichzelf op banjo terwijl Ben Cosgrove aan de piano zit en Tristan Clarridge voor subtiele klanken op cello zorgt. Voor de song “Never On The Map” vervangt ze die banjo probleemloos door haar vertrouwde instrument, de viool. Ondanks het feit dat de titel “Margaret” niet voorkomt in de songtekst bij dit nummer lijkt het toch wel om een introspectief verhaal over Maya zelf te gaan waarbij ze terugblikt op haar leven tot nu toe en iedereen aanraadt om hun mooie momenten altijd te blijven koesteren.

In de emotionele song “You Don’t Need Me” rekent ze af met een ex die veel meer belang hechtte aan zichzelf dan aan haar en in het albumafsluitende nummer “Leftover Tears” wijdt ze haar allerlaatste tranen aan de vreemde wereld rondom haar en aan de momenten dat ze echt niet meer weet hoe ze moet omgaan met al die rare gebeurtenissen die we bijna dagelijks vernemen in de media. Het album “Violet Light” is met zijn minimalistisch en sober georkestreerde maar bijzonder mooie gezongen liedjes een zeer aanbevelenswaardige tijdloze luisterplaat van Maya De Vitry en misschien is het ook wel haar allerbeste soloalbum tot nu toe.

(valsam)

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: MAYA DE VITRY
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.