FROGMAN AND FRIENDS – SURF CORPS

Artiest info
 
facebook
Label: Rebel Music Records

“Surf Corps” van ‘Frogman And Friends’ is wat we zonder meer een speciaal plaatje kunnen noemen. ‘Frogman’ is de naam van een instrumentaal project van enkele leden van de Russische groepen ‘Moscow Beatballs’ en ‘Red Elvises’. Het trio bestaat uit Yury Krivoshein op gitaren, Timur Popovkin op basgitaar en contrabas en Alexander Timofeev op drums.

Op dit album brengen ze in totaal 19 korte instrumentale surfliedjes in een stijl zoals we die kennen van iemand als Dick Dale aka ‘The King Of The Surf Guitar’ en Duane Eddy of van de gitaargroepen ‘The Shadows’ en ‘The Ventures’ uit de gouden jaren ’50 en ’60 van vorige eeuw. Het gaat dan ook om heel dansbare rocknummers die ongetwijfeld veel liefhebbers van instrumentale gitaarrock zullen plezieren. Om deze surfrocknummers op te nemen hebben de mannen van ‘Frogman’ eveneens 19 verschillende instrumentalisten van diverse internationale groepen uitgenodigd om als gastmuzikanten hun specialiteit aan de opname te komen bijdragen.

Enkele meer bekende namen uit het aanbod zijn Hershel Yatovitz, de virtuoze leadgitarist uit de begeleidingsgroep van Chris Isaak die meespeelt op het nummer “Golden Town”. We herkennen ook de naam van Danny B. Harvey die gitaar speelt in de rockabillygroep ‘The Head Cat’ en vroeger meespeelde als begeleider van o.a. Nancy Sinatra en Wanda Jackson en die hier bijdraagt aan de track “Close Encounter”. Dan is er ook nog Martin Wenk, de geweldige trompettist van de Amerikaanse formatie ‘Calexico’ die u hier bij deze recensie aan het werk kunt horen in de eerste audiovideo van het nummer “Green Grass Of Texas”.

Op de tweede audiovideo presenteren we u het nummer “Koi-no Bakansu” met de 33-jarige Japanse muzikant Daigo Yamashita aka singer-songwriter ‘Johnny Pandora’. Van al de nummers die op deze cd gespeeld worden kenden we er eigenlijk maar ééntje, namelijk het thema van de beroemde maffiafilm ‘The Godfather’, een nummer dat ‘Frogman’ hier samen brengt met Jancee Warnick, de Duits-Amerikaanse gitarist van de rockgroep ‘Jancee Pornick Casino’.

Tot slot nog even wat geschiedenisles over surfrockmuziek. Deze stijl ontstond in Zuid-Californië in 1961 en wordt gekenmerkt door een staccato-sound die gespeeld wordt op Fender Jazzmaster- of Jaguargitaren en die via een Fender Showman-versterker en een Fender Reverb nagalm-unit tot stand komt. Maar als u de surfrocksound wat meer in detail wilt horen, dan is dit album “Surf Corps” van ‘Frogman And Friends’ een echte aanrader want het is leuke sixtiesmuziek gespeeld in 2022.

(valsam)