SOFIANE PAMART – LETTER

Artiest info
 
facebook
Label: Touches / Urban / PIAS

‘DEAR PUBLIC, YOUR LOVE SAVED ME FROM SOLITUDE FOREVER. SINCERELY, SOFIANE. P.S. I WROTE THIS ALBUM IN ASIA”. Als u elk woord in deze zinnen een nummer geeft, dan heeft u meteen alle titels van de 18 tracks op het album “LETTER” van de 31-jarige Franse pianist Sofiane Pamart, een met roots in de Marokkaanse Berbergemeenschap in de buitenwijken van Rijsel geboren en getogen muzikant die momenteel woonachtig is in Parijs.

Deze gouden medaillewinnaar van het ‘Nationaal Conservatorium’ in Rijsel en de referentiepianist van de Franse rap- en hip hop-muziek startte zijn solocarrière pas in 2019 en hij staat bij het Franse publiek bekend als een muzikant die het elitaire karakter van de klassieke pianomuziek heeft doorbroken.

Voordien speelde deze als ‘The Piano King’ benoemde artiest mee op platen van Franse rappers als ‘Koba LaD’, ‘Vald’, ‘Maes’, ‘Sneazzy’ en ‘Dinos’. Hij is eveneens te horen op piano op het vorig jaar uitgebrachte album “Vivre” van onze eigen muzikale trots Arno, hoewel hij met evenveel bravoure de klassieke stukken van Chopin, Debussy of Ravel weet te spelen.

Hij brengt emoties, poëzie, avonturen en filmische sferen in zijn nummers, ook op dit nieuwe album “LETTER”. Van die achtien vrij korte tracks selecteerden wij er twee voor de bijgaande video’s: eerst “LOVE” en daarna “DEAR”. Dit album “LETTER” volgt op het vorig jaar uitgebrachte “BOREALIS” en de in de jaren daarvoor verschenen albums “PLANET” en “PLANET GOLD”.

Dat Sofiane Pamart één van de in de hele wereld meest gestreamde performers van klassieke muziek was in 2020 hoeft dan ook niet echt te verbazen. Voor ons is de romantische pianomuziek op dit album toch vooral iets om in alle rust naar te luisteren met zachtjes gedempt licht en met je geliefde diep weggezakt in de zetel, ondertussen genietend van een smakelijk glaasje rode (of witte) wijn.

(valsam)