TRAVELER – OUT OF THE DUST (2019) & KINGS OF INDIA (2021)

Artiest info
Website
facebook
 
 

De etnische wereld- en fusionmuziek spelende groep ‘Traveler’ is een creatie van de Amerikaanse componist, zanger, violist en multi-instrumentalist Scott Jeffers uit Phoenix, Arizona. Hij heeft in de voorbije 20 jaar progressieve rockalbums uitgebracht waarop zowel Keltische traditionals als wereldmuziek uit het Midden-Oosten, Azië, de zigeunerwereld en allerlei andere culturen te horen waren.

Zijn twee laatste zelf geproducete albums “Out Of The Dust” uit 2019 en “Kings Of India” uit 2021 hebben onze redactie onlangs bereikt. Hij brengt daarop uitsluitend eigen composities in de sfeer die past bij het centrale thema van het betreffende album. Op “Out Of The Dust” speelt Scott Jeffers op viool, Oud, Saz, Loutar, Viola, Darbouka, Persian Daf en Riq, stuk voor stuk totaal onbekende traditionele instrumenten voor ons, met uitzondering van de viool.

Daarenboven zingt hij ook op al deze nummers, net als bij de elf tracks op “Kings Of India” waarbij hij zowat alle instrumenten zelf heeft ingespeeld met uitzondering van het drum- en percussiewerk dat door Ken Mary wordt verzorgd. Van die laatst verschenen plaat hebben we twee nummers weerhouden voor de video’s bij deze recensie. Eerst hoort u de song “Deeper” en daarna brengt ‘Traveler’ het nummer “Fame Is A Monster” samen met punkgroep ‘The Rotten Fishes’. Die turbulente song gaat over het leven van de charismatische ‘The Sex Pistols’-leadzanger Sid Vicious.

Voor hij met zijn soloproject ‘Traveler’ begon was Scott Jeffers van 1989 tot 1994 de leadzanger en componist van de progressieve rockgroep ‘Prophecy’ en hij was daarna in 2009 ook actief als leadzanger en violist bij de progressieve supergroep ‘Northern Light Orchestra’. Op de twee albums die we hier belichten horen we in de diverse tracks een mix van rock, klassiek, reggae, heavy metal en traditionele etnische muziek, kortom een allegaartje aan muziekstijlen en ritmes wat het moeilijk maakt om dit werk van ‘Traveler’ in één bepaalde categorie onder te brengen. Oordeelt u daar dan misschien maar best zelf over.

(valsam)