FRAN McGILLIVRAY BAND – RAIN

Artiest info
Website
facebook
Label: Joka Records

‘The Fran McGillivray Band’ is een Brits muzikaal trio dat blues, folk en rootsmuziek speelt. De drie leden zijn Fran McGillivray die zingt en basgitaar, keyboards en fluit speelt, haar langjarige partner en co-componist Mike Burns die op gitaren en mandola speelt en backing vocals zingt en drummer Roger Nunn die voor alle percussie zorgt op de nummers die het trio op plaat opneemt.

Het hier onder de loep genomen album “Rain” is de derde plaat van deze groep die in 2012 werd opgericht. Lang daarvoor speelden Fran en Mike sinds eind jaren ’70 ook al samen in diverse bluesgroepen zoals ‘So Long Angel’, ‘Saints And Sinners’ en ‘The Spikedrivers Blues Roots Revue’. Bij live-optredens spelen ze vooral hun eigen nummers maar ze wagen zich ook wel eens aan coverversies van songs van artiesten als Little Walter, Robert Johnson en Willie Dixon of nummers van vrouwen die actief waren in de bluesscène zoals Bessie Smith en Etta James.

In 2013 kwam de eerste plaat van ‘The Fran McGillivray Band’ uit onder de titel “Some Luck” en in 2017 verscheen hun tweede album “Midnight Call” waarop ze blues mixten met country- en Americana-nummers. Dat doen ze vijf jaar na de release van hun tweede album ook nu weer in de dertien tracks op hun derde album “Rain”. Openingstrack “The Flood”, “Havana Blues”, “Driving In The Rain” en “Dressed To Kill” zijn duidelijke bluesnummers.

Anderzijds leunen tracks als “I Play By The Rules”, de ballad “Toronto Nights”, het catchy “Too High A Price” en “Heaven Or Hell” eerder aan bij de ‘Americana’-muziekstijl. Verder is “Come Up Smiling” zelfs onder de noemer ‘reggae’ te vatten en zijn er funky invloeden waarneembaar in de ritmische song “Jump Back”. In de rustige songs “Teach Me Everything You Know” en afsluiter “I Want To Hear You Sing” menen we zelfs een paar kenmerken uit de laid back gebrachte jazzmuziek te horen. Er is dus voor elk wat wils te horen op dit leuke derde album van ‘The Fran McGillivray Band’.

(valsam)