MASSY FERGUSON – JOE’S MEAT & GROCERY

Artiest info
Website
facebook
Label: North & Left

De landelijk wonende lezers van dit magazine kennen ongetwijfeld de naam ‘Massy Ferguson’ van de gelijknamige tractoren en landbouwmachines. Maar ‘Massy Ferguson’ is ook een Amerikaanse alt.country- en rockmuziek spelende formatie uit Seattle, Washington. Die band werd al in 2005 opgericht als een samenvoeging van leden van twee andere Seattle-groepen ‘Fragile Jack’ en ‘Vast Capital’ en opererend rond zanger-bassist en songschrijver Ethan Anderson en gitarist Adam Monda.

Bij ‘Rootstime’ maakten we voor het eerst kennis met ‘Massy Ferguson’ toen ze in 2007 hun gelijknamige debuutplaat uitbrachten in de vorm van een vijf songs tellende EP. Wij vergeleken hun sound toen met die van groepen als ‘Counting Crows’ en ‘Hootie And The Blowfish’. Maar deze formatie evolueerde voortdurend naar een blijver dankzij hun volgende albums “Cold Equations” uit 2009, “Hard Water” uit 2010 en “Victory & Ruins” uit 2013, platen die allemaal op een positieve recensie in dit magazine konden rekenen. Daarna volgden nog het in eigen beheer uigebrachte “Run It Right Into The Wall” in 2016 en “Great Divides” in 2019 waarna een drie jaar durende radiostilte intrad.

Tot nu toe dan toch want ‘Massy Ferguson’ is terug en hoe. Hun zesde full-cd heet “Joe’s Meat & Grocery” en telt twaalf nieuwe nummers van deze Amerikaanse band. Ook de naam van de producer Ken Stringfellow is bekend bij muziekliefhebbers als de Amerikaanse singer-songwriter, multi-instrumentalist en producer die meespeelde op albums van o.a. ‘R.E.M.’, ‘The Posies’ en ‘Big Star’. De beluistering van dit nieuwe album levert lichtjes andere vergelijkingen dan voorheen op met klassieke ‘Southern Rock’- en Americana-groepen zoals ‘Uncle Tupelo’, ‘Son Volt’ of ‘Drive-By Truckers’ en zelfs de sound van Bruce Springsteen lijkt even in enkele nummers binnen te dringen.

De openingstrack “Miles Away” is eveneens de eerste single uit het “Joe’s Meat & Grocery”-album. Op de eerste video kunt u naar dit leuke rocknummer luisteren. Video nummer twee is een audiovideo van het melodieus swingende en knap gepresenteerde nummer “Fire Of Life”. Verder krijgen we rootsrock-, alt.country- en Americana-songs te horen op deze plaat die de reputatie van ‘Massy Ferguson’ als live-band alleen maar zal versterken in de volgende maanden en jaren. Toch ook nog even meegeven dat naast de twee oprichters ook pianist Fred Slater en drummer Dave Goedde deel uitmaken van deze band. Wat ons betreft mogen deze heren de oversteek naar Europa eens maken om ons mee te laten genieten van al hun leuke nummers.

De albumtitel komt van de winkel die Adam Monda’s grootvader in het begin van de 20e eeuw had geopend in Wenatchee, Washington om er vlees en levensmiddelen te verkopen. Elke track op deze plaat is een voltreffer en we kunnen dus naast de twee reeds vermelde nummers zeker ook de melodieuze rockballad “Save What Couldn’t Be Saved”, “I Don’t Know Why”, “Off To See Rose”, “Leave If You Want To”, “Off My Mind” en slotballad “You Don’t Bother Me” als onze favoriete songs vernoemen. Ja hoor, wij kopen vanaf nu onze levensmiddelen ook in “Joe’s Meat & Grocery’-winkel.

(valsam)

 


10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: MASSY FERGUSON
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.