RUSSIAN WORLD MUSIC CHART 2021 - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
facebook
Label: Folk Galore
distr.: CPL Music

Trouwe lezers van deze kolommen hebben ons vast al meermaals de naam van Christian Pliefke zien vermelden, de man die de jongste jaren de deur naar West-Europa openzette voor bijzonder veel muzikanten uit het Oosten van ons continent. Naast het uitbrengen van veel muziek van ginds, geeft Pliefke ook een tijdschrift uit, Folk Galore, waarin je van naderbij kennis kunt maken met een mooi deel van de hedendaagse muziekscene. Eén van de aangename neveneffecten van zowel het label als het tijdschrift, is de kennismaking geweest met musicologe.muzikante en activiste Daryana Antipova. Zij is de drijvende kracht achter wat sinds vorig jaar de Russian World Music Chart heet en dat eind 2021 zijn eerste jaarlijst publiceerde.

Een selectie daaruit is nu op een erg vriendelijk geprijsde verzamelplaat bijeengebracht en ik mag u die CD met bijzonder veel plezier aanbevelen: je krijgt er namelijk een blik mee op een deel van de zogeheten wereldmuziek, die niét uit Afrika of Latijns-Amerika komt, maar helemaal aan Rusland gewijd is. Mensen met open oren kunnen er kennis maken met bands die hier al wel eens vaker aan bod kwamen, zoals Vedan Kolod of het geweldige Staritsa, maar ook namen als “Yat Kha”, “ShoodjaKhoodja” kon je hier al eerder lezen. Een panel van om en bij de twintig specialisten uit zestien Europese landen koos uit het aanbod van 2021 een Top-20 en 12 van die tracks zijn hier dus gebundeld, zodat je kennis kunt maken met muzikanten en bands als Tatiana Molchanova, Khara, Kazachia Sprava en Aleksey Khovalig, om slechts die te vermelden.

Het leukste aan deze verzameling is dus, dat ze ook tracks bevat uit CD’s die door de artiesten in eigen beheer uitgebracht werden en die je dus anders niet zo snel in huis zou kunnen halen en als je deze CD enkele draaibeurten hebt gegeven, merk je al snel dat ook achter het vroegere Ijzeren gordijn muziek gemaakt wordt, die het hier bij ons op festivals of in clubs erg goed zou kunnen doen. De taak van verzamelingen als deze is: mensen kennis laten maken met dingen waar ze nooit eerder iets van te horen kregen, maar die best de moeite waard zijn om gehoord te worden. Dit lijkt mij de perfecte opstap te zijn voor mensen die kennis willen maken met wat zich in die regio’s afspeelt op muzikaal vlak.

(Dani Heyvaert)