RUBEN MACHTELINCKX + ARVE HENRIKSEN - A SHORT STORY

Artiest info
Website
facebook
label: aspen edities

Het traject dat gitarist Ruben Machtelinckx in de loop van de voorbije 8,9 jaar heeft afgelegd, begint stilaan indrukwekkende vormen aan te nemen: of je nu kijkt naar zijn output als gitarist, al dan niet als frontman, of naar zijn composities op zich, de jongeman heeft zich in relatief korte tijd helemaal naar de top van de Europese jazz gewerkt. De lijst van projecten waarbij hij betrokken was, mag door iedereen gezien worden: in kwartet met Joachim Badenhorst, Nathan Wouters en Hilmar Jensson, zoals het in 2013 begon, of ng, in 2019, samen met diezelfde Joachim Badenhorst, Stijn Cools en Toma Gouband op het prachtige “Porous Structures”, telkens weer krijg je de heerlijkste lappen geïmproviseerde muziek voorgeschoteld, waar je erg graag naar teruggrijpt.

Er waren ook samenwerkingen met Øyvind Skarbø, Nils Økland, Niels van Heertum en Inger Zach, waar we ons konden aan laven, maar vooral zijn er de duetten, waarin het inlevingsvermogen van Ruben het allerduidelijkst wordt: met Frederik Leroux, Karl Van Deun, met Thomas Jillings en in die trant is er vandaag de nieuwste, deze “a short story”, waarvan je al ademloos zit te genieten, nog voor je één noot gehoord hebt. Het artwork is, zoals dat bij Ruben altijd het geval is, geweldig mooi. Van de hand van de Zweedse schilder Jockum Nordström, die ook al voor de hoes van “Porous Structures” zorgde.

Deze duoplaat met de Noor Arve Henriksen klinkt vanaf de eerste draaibeurt als balsem voor de ziel van de gevoelige luisteraar. Helemaal toevallig kan dat niet zijn: Henriksen is een doorgewinterde muzikant van de “Trondheim school”, met een discografie van ruim honderd platen op zijn actief en hij is totaal onmogelijk weg te denken uit de hedendaagse Scandinavische jazz, waar hij met zo’n tien platen onder eigen naam en medewerkingen bij Christian Wallumrod, Frode Haltli, Tigran Hamasyan en talloze anderen een speeltuin van indrukwekkende omvang heeft weten uit te bouwen.

Hoe de twee heren elkaar leerden kennen, weet ik niet, maar het is wel een feit dat deze plaat de neerslag is van hun aller- allereerste ontmoeting, ergens in de zomer van 2021, tussen twee lockdowns in, in de Mechelse Nona. Met Stijn Cools aan de knoppen, namen ze een dozijn nummers op, waarvan een achttal door Ruben geschreven waren en de overige vier on the spot bijeen gespeeld werden door beiden.

Het resultaat is nergens minder dan verbluffend en de plaattitel kon nauwelijks beter gekozen zijn:”a short story” vertelt het verhaal van twee muzikanten met een open geest en een gigantische berg talent, die kortstondig samenkomen en samenwerken, met slechts één doel voor ogen: schoonheid scheppen. Van de composities van Ruben weten we al uit het verleden dat hij de moeilijkdoenerij schuwt, dat zijn melodieën heel begrijpelijk zijn en dat ze erg vatbaar zijn voor harmonie. De vier “echte” improvisaties tonen aan dat de muzikanten elkaar blind vertrouwden en dat ze elkaar moeiteloos de spot op de voorgrond gunden.

Het resultaat: een plaat met fluwelen tonen, waarin de zachtheid, de “goesting om te geven en te delen” en dus de wederzijdse empathie de boventoon voeren. Ik ben hier verschrikkelijk blij mee en wat meer is: ik hoop dat deze de eerste van een lange rij samenwerkingen mag worden !

(Dani Heyvaert)