MAGNETO - REQUIEM POUR SATANA

Artiest info
Website
 
label: Gusstaff Records
distr.: Xango

Uit de experimentele jazz-scene van Warschau bereikt ons deze Covid-lockdownplaat van het trio Magneto. Dat zijn gitarist Bartek Tycinski, drummer Hubert Zemler en bassist Piotr Domagalski. Drie figuren, die je in heel wat bands kunt terugvinden, die in de Poolse hoofdstad het muzikale mooie weer maken en die een scala van genres beoefenen, met nochtans steevast jazz en improvisatie als kenmerkende ingrediënten.

De drie kwamen tijdens de Covid-pandemie samen om muziek te maken, naar eigen zeggen “om niet helemaal gek te worden”. Het resultaat is deze instrumentale plaat, waarop je surf, Turkse funk, Thaïse shadow, Hawaiiaanse Hula en Latijns-Amerikaanse ritmes langs elkaar heen hoort dartelen en springen, met een heel soundtrack-achtig resultaat. De bijhorende filmpjes moet je wel zelf bedenken, maar de muziek klinkt alvast alsof de filmpjes gemaakt hadden kúnnen zijn en dat geeft heel fijne luisterervaringen.

Voor een paar van de nummers, deden de drie protagonisten een beroep op wat andere namen uit “the scene”: op opener “Pama Rum Kwam”, Turkfunken en Henryk Hula” zijn dat Zangeres en multi-performer Joanna Halzska en “instituut” Igor Nikiforow. Joanna komt nog terug in “Temptation of Stingray” en “titeltrack “Requiem pour Satan” en duizendpoot Piotr Zabrodzki, vooral bekend als componist van filmmuziek, mag afsluiter “Mikolaj” van heel fijne klanken komen voorzien.

Op twee na werden alle tracks door de muzikanten zelf bedacht. De twee uitzonderingen zijn “Mambolero”, dat van wijlen Luiz Bonfa is -u kan hem kennen van de soundtrack bij “Orfeu Negro”- en de titelsong, die geschreven werd door wijlen Camille Sauvage, de klarinettist, wiens soundtracks menige pornoprent opvrolijkten.
De optelsom van dit alles is een heel leuke plaat, waarvan ik het niet jammer gevonden had, als er een paar gezongen tracks hadden opgestaan. Maar laat dat vooral als “detailkritiek” weggezet worden: dit is een heel leuke schijf, die je net zo goed op zondagochtend kunt draaien als op vrijdagnacht: goeie, clevere melodieën, knappe arrangementen en vooral: heel veel variatie maken deze instrumentale plaat makkelijk verteerbaar!

(Dani Heyvaert)

releasedata: February 19, 2021

 

Bartek Tyciński - guitar, organ, synth, voice
Hubert Zemler - drums, percussions, synth, voice
Piotr Domagalski - bass, voice

Special guests:
Joanna Halszka Sokołowska, Igor Nikiforow („Pama Rum Kwan”, „Die Turkfunken”, „Henryk Hula”
Joanna Halszka Sokołowska („Temptation of Stingray”, „Requiem pour Satan”)
Piotr Zabrodzki ("Mikołaj")

Songs written by:
Bartek Tyciński / Hubert Zemler / Piotr Domagalski (tracks 2,8,9,10),
Bartek Tycinski (tracks 3,6,7),
P.M Pocket Music (track 1),
Luiz Bonfa (track 4),
Camille Sauvage (track 5)

Recorded in Donbas Garazowa Sound Studio in Warsaw during first lockdown in April 2020
Mixed by Hubert Zemler / Bartek Tycinski
Mastering by Marcin Bociński / Legatomastering
Cover Art by Tomasz Dubiel