DEAN OWENS – SINNER’S SHRINE

Artiest info
Website
facebook
Label: EelPie Records
distr.: CRS

Een van de mooiste platen die ik vorig jaar voor ‘Rootstime’ mocht recenseren was afkomstig van de Schotse folktroubadour en singer-songwriter Dean Owens uit Leith, Edinburgh. Hij is de voormalige frontman van de Schotse alt.countryformatie ‘The Felsons’ en was ook mede-oprichter van de Brits-Amerikaanse ‘Americana’-supergroep ‘Buffalo Blood’. Het ging vorig jaar over een set van drie EP’s met telkens vier songs die gelijktijdig onder de titel “The Desert Trilogy EPs” werden uitgebracht (zie recensie). Het was toen al duidelijk dat die EP-releases de voorbode waren van een in 2022 te verschijnen full-cd van Dean Owens en die is er nu dan ook gekomen met het album “Sinner’s Shrine” dat u in de betere platenzaak zal kunnen kopen vanaf 18 februari.

Voor de drie EP’s en nu ook voor dit volwaardige album werkte Dean Owens samen met zanger en multi-instrumentalist Joey Burns en drummer John Convertino van de uit Tucson, Arizona afkomstige Americana-band ‘Calexico’ die op hun beurt enkele van hun bandleden uitnodigden als er een bijdrage nodig was op trompet (Jacob Valenzuela) of op piano en accordeon (Sergio Mendoza). Ook de op farfisa-orgel spelende Craig Schumacher en pedal steelgitarist Paul Niehaus staan regelmatig in de studio bij de opname van albums van ‘Calexico’.

“Sinner’s Shrine” bevat elf nummers waarvan we er ook vier reeds konden horen op de vorig jaar verschenen EP’s: “The Hopeless Ghosts” dat Dean Owens samen zingt met Grant-Lee Phillips, “New Mexico” met Joey Burns (zie 1e video), ‘Spaghetti Western’-song “Here Comes Paul Newman” en “Land Of The Hummingbird” waarop zangeres Gaby Moreno voor het Spaanstalige gedeelte van de songtekst zorgt (zie 2e video). Vier van de elf songs kennen we dus al, maar dat betekent dat er voor dit album ook nog zeven nieuwe nummers werden opgenomen door Dean Owens en zijn ‘Calexico’-vrienden.

Geheel in de ‘Tex-Mex’-sfeer van de ‘Calexico’-platen krijgen we hier ronduit prachtige nieuwe songs te horen in albumopener “Arizona”, “Companera”, “The Barbed Wire’s Still Weeping”, het opzwepende “La Lomita”, “We Need Us”, de wonderlijke ballad “Summer In Your Eyes” en afsluiter “After The Rain”. Opvallend maar erg leuk is de vaststelling over hoe de stemmen van Joey Burns en Dean Owens in deze songs blenden en overigens ook heel sterk op elkaar lijken. De opname van deze cd vond plaats in de ‘WaveLab Recording Studio’ van Craig Schumacher in Tucson, Arizona met Dean Owens zelf als producer van het album. Wat wij zo leuk vinden aan deze plaat is de wetenschap dat muzikaal gelijkgezinden zoals Dean Owens en de mannen van ‘Calexico’ elkaar toch telkens weer weten te vinden om samen geweldige muziek te creëren. Wij kunnen er nooit genoeg van krijgen.

(valsam)

RELEASE DATE: 18 FEBRUARI 2022