NOEL MCKAY – BLUE BLUE BLUE

Artiest info
Website
facebook

 

De Amerikaanse countryzanger en songschrijver Noel McKay werd al in 1993 ontdekt door countrylegende Guy Clark die in de daaropvolgende jaren enkele door McKay geschreven liedjes heeft opgenomen. Hij groeide op in Lubbock, de ‘hometown’ van o.a. Buddy Holly en Joe Ely, en in de regio van Texas Hill Country in centraal en zuid-Texas. In de eerste jaren van deze eeuw had Noel McKay enkele lokale hitjes waarvan enkele samen met zijn broer Hollin in de groep ‘The McKay Brothers’.

Zijn reputatie als songschrijver voor andere artiesten wordt bevestigd door de opnamen die o.a. Guy Clark, David Olney en Brennen Leigh maakten van door samen met hem gecomponeerde liedjes. De song “El Coyote” uit het album “My Favorite Picture Of You”, de laatste plaat van de in 2016 overleden Guy Clark, is daar het ultieme bewijsstuk van. Met folk- en countryzangeres Brennen Leigh heeft hij ook heel vaak als duo opgetreden onder de naam ‘McKay & Leigh’.

Noel McKay bouwt ook zelf instrumenten die hij bij zijn optredens in Austin en Nashville bespeelt en die hij ook maakt voor andere artiesten. De gitaar die hij zo’n dertig jaar geleden samen met Guy Clark heeft gebouwd gebruikte Noel McKay nu voor de opname van zijn derde soloalbum “Blue, Blue, Blue” dat zes jaar na zijn vorige plaat uitkomt. Op die cd brengt hij twaalf nummers waaronder het nog samen met zijn mentor Guy Clark gecomponeerde liedje “Flying And Falling” (zie tweede video). De albumtiteltrack “Blue, Blue, Blue” is een mooie ‘break up’-countryballad die u trouwens ook nog kan beluisteren op de eerste video.

Veel nummers op dit album werden ettelijke jaren geleden al gecomponeerd en nu pas voor het eerst opgenomen door Noel McKay zelf. In de openingstrack “The 50 Loneliest Places In The Nation” vermeldt Noel McKay vijftig steden in Amerika waar hij ooit heeft opgetreden en waar hij zich na het brengen van zijn show zo vaak eenzaam heeft gevoeld op zijn lokale hotelkamer. De onderwerpen waarover hij in zijn liedjes zingt zijn vaak heel ‘basic’ maar daardoor ook dikwijls geniaal gevonden. Enkele voorbeelden hiervan zijn “Sleeping In My Car” over de periode in zijn leven toen hij zonder geld of woonst moest proberen te overleven en het over liedjesschrijven handelende grappige nummer “You Oughta Write A Song About That”.

Het vele rondreizen voor zijn optredens vormt het onderwerp van enkele nummers op deze cd zoals “Real Cowboy”, “Open All Night”, de over heimwee naar thuis handelende nummers “Get A Bag Of Ice” en “Pawnee Waltz”, het door Josh Baca van ‘Los Texmaniacs’ met heerlijke accordeonklanken overgoten Tex-Mex-liedje “Somebody, Someway, Somewhere” en “When This Town Was Cool”. Het nummer “Lurlene” is een oprecht eerbetoon van Noel McKay aan zijn gelijknamige 96-jarige grootmoeder die ook nu nog steeds zeer actief in het leven staat.

(valsam)

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: NOEL MCKAY
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.