SOFIE LIVEBRANT SINGS EMILY BRONTË – WEEP THE TIME AWAY

Artiest info
Website
facebook
Label: Rootsy Music
distr.: V2 Benelux

Sofie Livebrant is een 49-jarige Zweedse folkzangeres uit Stockholm die ook les geeft in folkmuziek aan de muziekhogeschool van de Kungliga-universiteit in Stockholm. Haar optredens in de Scandinavische landen gebeuren regelmatig samen met de Noorse folkmuzikante Sigrid Moldestad. Daarbij brengen ze een gevarieerde mix van poëzie, muziek en dans. Sofie Livebrant heeft zelf een aantal albums opgenomen sinds haar muzikaal debuut in 2010 waarbij ze zelfgeschreven nummers opnam en waarvoor ze zichzelf begeleidt op piano en gitaar.

Zij heeft vaak poëzie gebruikt als basis voor haar muziek met gedichten van o.a. Sylvia Plath, Emily Dickinson en Virginia Wolf die ze dan op zelfgecomponeerde muziek inzingt. Voor haar nieuwste plaat “Weep The Time Away” heeft Sofie Livebrant zich deze keer tenvolle gestort op de werken van de Engelse romanschrijfster en dichteres Emily Brontë, geboren in 1818 en amper dertig jaar later al gestorven aan de gevolgen van een zwakke gezondheid en tuberculose. Literatuurliefhebbers zullen van haar ongetwijfeld weten dat zij de auteur was van het later verfilmde epos “Wuthering Heights” uit 1847, een ‘all-time-classic’ uit de Engelstalige literatuur. Ze publiceerde haar gedichten in boekvorm maar ook eens in een bundel die ze samen met haar zussen Charlotte en Anne had samengesteld: “Poems By Currer, Ellis And Acton Bell”.

Het intensieve opzoeken naar het leven en werk van Emily Brontë leverde voor Sofie Livebrant voldoende materiaal op om dit acht nummers tellende album “Weep The Time Away” op te nemen. Het zijn allemaal gedichten die op een bijpassende melodie worden aangeboden, folkmuziek die ze samen met de Zweedse multi-instrumentalist en producer Johan Lindström heeft gecomponeerd en met diens hulp en die van nog een paar andere muzikaal gelijkgezinden op basgitaar, drums en violen heeft opgenomen voor dit folkalbum.

De acht gedichten van Emily Brontë die werden weerhouden voor deze plaat zijn “Mayflowers”, “Shall Earth No More Inspire Thee” (zie 2e video), Deep Deep Down In The Silent Grave” (zie 1e video), “Awaking Morning Laughs”, “There Was A Time”, “She Dried Her Tears”, “The Lady To Her Guitar” en “The Night Is Darkening”. Het zijn boeiende verhalen over allerlei aspecten van leven en liefde die door Sofie Livebrant voor dit album naar de 21e eeuw werden getransformeerd, maar die toch wel moeten gezien worden in het licht van de 19e eeuw toen ze door Emily Brontë werden geschreven.

(valsam)