POLICE DOG HOGAN – OVERGROUND

Artiest info
Website
facebook
Label: Major Tom Records

‘Police Dog Hogan’ is een country-, folk- en bluegrassmuziek spelend zevental dat in 2008 werd opgericht in Londen. De bandleden zijn James Studholme (zang, gitaren), Tim Dowling (gitaren, toetsen en mondharmonica), Eddie Bishop (fiddle en mandoline), Shahen Galichian (piano, orgel en accordeon), Emily Norris (trompet), Don Bowen (basgitaar) en Alistair Hamer (drums).

Tot op heden werden er vier albums opgenomen en uitgebracht met debuutplaat “Fidelis Ad Mortem” in 2010, “From The Land Of Miracles” uit 2012, “Westward Ho!” uit 2014 en “Wild By The Side Of The Road” uit 2017. In 2019 volgde dan nog een EP “Hard Times Comin’” en in 2020 werd er ook een kerstsingle “First Christmas Alone” opgenomen voor het goede doel.

Het werd voor ‘Police Dog Hogan’ dus wel tijd om nog eens stevig uit te pakken met een nieuw volgwaardig studioalbum en dat is er dan ook gekomen met de twaalf eigen nummers tellende plaat “Overground” die werd opgenomen en geproducet door George Murphy. Alle songs kwamen tot stand in de lange lockdownperiode omwile van de coronacrisis toen er geen optredens meer konden plaatsvinden. Op die manier was er meer dan voldoende tijd om deze nummers te schrijven en te perfectioneren vooraleer ze uiteindelijk in de studio werden opgenomen en op het album “Overground” zijn terechtgekomen.

De bezongen onderwerpen in deze songs handelen over hoop, verliefdheid en liefde, eenzaamheid, romantiek en het ongemak veroorzaakt door de lange afzonderingsperiode van de buitenwereld door corona. In de op de tweede video te beluisteren openingstrack “Hold On” krijgen we een hart onder de riem gestoken om deze moeilijke tijd door te komen. Muziekliefhebbers zullen hierin de typische opgewekte sound van de Britse folkrockband ‘Mumford & Sons’ wellicht herkennen, gecreëerd door o.a. fiddle, banjo en het vrolijke blazen op een trompet.

Meteen daarna gaat het songtempo een beetje naar beneden voor de song “Westward Ho!” vernoemd naar de titel van hun derde studioplaat uit 2014 maar daar toen nog niet op terug te vinden. Het mandolinespel introduceert het volgende nummer “Might As Well Be Love” waarna de banjo en andere folkinstrumenten invallen om er een swingende uptemposong van de maken. Het liedje “Kathleen O’Hare” is een echte akoestische gitaar-, fiddle- en piano-folkballad waarin een intiem verhaal wordt verteld over liefde, vriendschap en trouw.

Dan maar weer sfeer creëren met het op een gezellig deuntje voortkabbelende liedje “Barcelona” en het op de eerste video te horen intrigerende nummer “Here Comes Crow”. De intieme ballad “I Need Your Love” kan wat ons betreft in de volgende jaren dienst doen als een instant-klassieker om het aan te vragen bij je geliefde, iets wat trouwens ook geldt voor de gelijknamige song van de Amerikaanse rockgroep ‘The National’. De romantiek blijft daarna volop in de lucht hangen dankzij het uitstekende dromerige nummer “Funfair On Shepherd’s Bush Green”, een Randy Newman-achtige pianoballad.

Dat de muziek en de liedjes van ‘Police Dog Hogan’ in deze moeilijke tijden bij elk van ons voor een aangename toegevoegde waarde kunnen zorgen in ons leven concluderen we nog maar eens aan het einde van dit schitterende album aan de hand van de drie laatste songs “Cage Of Stars”, “Room In That Bottle” en” Let Me Rest My Eyes”. Het zijn stuk voor stuk met pianobegeleiding gebrachte liefdesliedjes waarmee je je geliefde tot het creëren van romantiek zal kunnen overtuigen. Je kan er maar met volle teugen van genieten en als deze topplaat je daarbij kan helpen … waarom niet?

(valsam)