ZOOM w/SHAWN KELLERMAN – CHOCOLATE CAKE

Artiest info
Website
facebook - spotify
label: Mouhaha Music

 

“Old school, new school and everything the BLUES should be…”

Zoom werd geboren op een kleine boerderij in Romulus in Michigan, in het Noordoosten van de States. Ze maakte kennis met de blues toen ze drie jaar oud was en eind seventies, toen ze Koko Taylor voor het eerst zag, veranderde Koko haar leven. In de jaren negentig werd Zoom uitgenodigd om deel te nemen aan prestigieuze Chicago Blues Tours door heel Europa. Ondertussen deelde ze het podium al met enkele van haar idolen zoals Koko Taylor, Bobby Bland, Albert King, James Cotton, Junior Wells, John Primer, Lucky Peterson, Billy Branch en Maurice Vaughn.

Zoom nam een “​​pauze” van twee decennia om haar gezin te kunnen stichten, maar hield contact met de muziek business. Haar oude vriend Shawn Kellerman overtuigde haar om terug te keren. Zoom leerde Kellerman kennen toen ze toerde en Shawn met zijn eigen band en blues grootheden als Bobby Rush, Sherman Robertson en Lucky Peterson ontmoette. Toen Zoom en Shawn weer contact maakten, toerde Shawn al acht jaar met Lucky Peterson (1964-2020) en was de producer van Lucky’s laatste album (’50 Years… Just Warming Up!’, 2019), ter ere van zijn 50 jaar in de business.

‘Chocolate Cake’ is de titel van het nieuwe, comeback album van Zoom. De hoofdrolspelers, Zoom (zang) en Shawn Kellerman (gitaar, bas), noemden we al. De ritmesectie bestond verder uit drummer Jimmy Boudreau met tijdens de opnames verder ook nog Ray Podhornik op trompet, Dave Wiffen op tenorsax en Matt Weidinger op toetsen. Na twee jaar stop door de pandemische blues, is de funky, dansbare blues op ‘Chocolate Cake’ precies dat wat de dokter voorschreef. Zoom’s energieke zang, de expressieve gitaar van Shawn en de grappige, sexy en pittige teksten zijn het perfecte tegengif! 

Als opener zegt “Are You Ready” veel, terwijl “Big Boss Woman” het levenslied van de vrouwelijke ondernemers zou moeten zijn: “Ik ben groot en ik ben slecht. Ik ben de beste die je ooit hebt gehad. Ik ben een grote baas, ik ben een natuurkracht, betaal me wat ik waard ben!...”. Wat is Zoom oprecht en eerlijk als ze zingt “Born to Sing the Blues” en is ze grappig, als ze na 20 jaar opnieuw haar heupen schudt op “Still Got the Rhythm” terwijl ze zingt: “Hij kwam 's ochtends vroeg thuis, hij was klaar om te springen. Hij nam een ​​grappige kleine pil, hij was klaar to bumb…”. Het titelnummer is een aanstekelijke funky top track, met blazers (Ray Podhornik: trompet & Dave Wiffen: tenorsax) die je geen moment vervelen. Onder de indruk geraak je van de vocale samenzang in “Temptation” en als Zoom op “Amazing Nepenthe (Weed)”, “Alles wat ik nodig heb, is een beetje weed…” zingt. Zing het mee en geniet! Erg grappig! Shawn’s gitaarsolo op “My Baby Don’t Love Me” is geweldig en is perfect voor deze klassieke "damn, I've got the blues" compositie. In het voorlaatste nummer, “Love Bone” schittert Shawn met zijn wah-wah-gitaar en staat Zoom met haar ondeugende teksten aan de top: "Ik ben als een loopse teef, ik wil een hondensnoepje. Ik wil je liefdesbot, ik wil je glimlach niet zien, we doen het op z'n hondjes…". “Tired of the Hate” is de afsluiter en ook het meest ingrijpende nummer. Het is een expliciete klaagzang over racisme, inclusief een belangrijke herinnering aan het waarom van Black Lives Matter: "Van dag tot dag ga ik hardlopen. Ik draai me om, mensen achtervolgen me met een pistool…".

“’Chocolate Cake’ by ZOOM & Shawn Kellerman is a great funky blues album with insane feel-good details about sex, weed and blues that force you to live on, in times when this can be damn hard sometimes…” (ESC for Rootstime)

Eric Schuurmans

 

 

Album tracklist: 01. Are You Ready – 02. Big Boss Woman – 03. Born to Sing the Blues – 04. Still Got the Rhythm – 05. Chocolate Cake – 06. Temptation – 07. Amazing Nepenthe (Weed) – 08. Damn Well – 09. My Baby Don’t Love Me Know More – 10. Love Bone - 11. Tired of the Hate | Music/Lyrics by: Karen Lawrence & Shawn Kellerman © 2021 | Album credits: Zoom: vocs / Shawn Kellerman: guitar, bass / Jimmy Boudreau: drums / Ray Podhornik: trumpet / Dave Wiffen: tenor sax / Matt Weidinger: keys

Discography ZOOM: Chocolate Cake, w/Shawn Kellerman [2021] |